Охраната на Асанж излиза доста солено на Англия

Охраната на Асанж излиза доста солено на Англия
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Охраната на Джулиан Асанж, основателят на „Уикилийкс“ излиза доста солено на Англия. За продължилата вече няколко години 24-часова охрана на еквадорското посолство в Лондон, където живее Асанж, "Скотланд Ярд" са похарчили 10 млн. Паунда, което над 13 млн. Евро, съобщава Би Би Си.

През 2012 г. Асанж потърси убежище в посолството на южноамериканската страна в Лондон и оттогава не е напускал сградата. Той има обвинение в сексуално посегателство над две жени в Швеция и заради това го очаква арест, ако напусне сградата.
След като беше издадена заповедта за неговото задържане през миналата година, съдът във Великобритания разпореди той да бъде екстрадиран.

"Срамно е да видим правителството на Великобритания да харчи повече за наблюдение и задържане на политически бежанец без повдигнати обвинения, отколкото за разследването на собственото си участие във войната в Ирак, която уби стотици хиляди", коментира говорителят на "Уикилийкс" Кристин Храфнсон. По-рано самият Асанж нападна Швеция, която е приела "срамната правна практика" да прави "неясни задържания без обвинения".

Според полицията директните разходите по охраняването на посолството, в случай, че Асанж направи опит да избяга, са в размер на почти 10 млн. евро. Останалите близо 2,5 млн. са платени за извънреден труд.

#Джулиан Асанж #Англия #охрана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници