Плевнелиев: Проевропейци сме благодарение на активното гражданско общество

Плевнелиев: Проевропейци сме благодарение на активното гражданско общество
A A+ A++ A

България остава в групата на най-проевропейските държави в Европа, а това се случи и благодарение на активното гражданско общество. Думите са на президента Росен Плевнелиев на среща в Мюнхен с министъра за евроинтеграция и регионални връзки на Бавария д-р Беате Мерк. Двамата разговаряха в рамките на 51-та Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Плевнелиев посочи, че въпреки нестабилната политическа ситуация в страната ни през изминалите две години,

България има "златен шанс" да извърши дълго отлаганите важни реформи

в съдебната система, в администрацията, в сектор "Сигурност", в здравеопазването, в образованието.

Държавният глава изрази благодарност за оказваната от Свободната държава Бавария експертна подкрепа на България, особено в областта на правосъдието и вътрешния ред. Плевнелиев  подчерта, че страната ни напълно отговаря на критериите за присъединяване към Шенгенската зона без граничен контрол и че, въпреки първоначалните трудности, успешно се справи с предизвикателствата, породени от

повишения миграционен натиск върху външните граници на ЕС

На срещата Плевнелиев и Мерк обмениха мнения по средата на сигурност в региона в контекста на кризата в Източна Украйна. Двамата бяха единодушни, че Европа трябва да остане единна, за да бъде силна в момент, когато се наблюдава отстъпление от принципите на демокрацията и на върховенството на закона.

По думите на държавния глава случващото се в Украйна и в Близкия изток прави ролята на България в Югоизточна Европа още по-важна: "България е отговорен член на ЕС и може да даде пример на страните от Западните Балкани, които трябва да получат тласък по пътя на европейската си интеграция. Необходимо е да засилим връзките помежду си, за да избегнем риска от изолация и разделение".

#Украйна #Мюнхен #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници