Огнеборци скочиха срещу Вучков заради съкращения

Огнеборци скочиха срещу Вучков заради съкращения
A A+ A++ A

"Искаме права си" скандираха над 150 човека под прозорците на вътрешния министър Веселин Вучков.  Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" излезе на протест заради планираните съкращения.

Исканията са да се прекрати процедурата за съкращаване на 292 щатни бройки и да се осигурят незаетите над 1000 щата за спасители и огнеборци. Синдикатът на КНСБ алармира, че решението за съкращение създава илюзорна представа за реформа. Според протестиращите по този начин структурата не може да изпълнява функциите си, а сам по себе си незаетият щат е предпоставка за полагане на извънреден труд.

В протестна декларация до министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиера Меглена Кунева и до министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, стачният комитет заявява, че ако не бъде намерено решение на проблема, ще бъдат предприети още по-твърди синдикални действия за защита правата на работещите в системата на пожарната и аварийната безопасност.

Протестиращите са решили дори да потърсят международна подкрепа от европейския алианс на пожарникарите и спасителите, защото съкращенията не водят само до рискове в системата, но и до риск за всички граждани, защото пожарникарската професия е една от най-рисковите и хуманните.

След срещата си с министър Вучков протестиращите съобщиха, че са се договорили до края на април да бъдат обявени конкурси за назначаване на 250 пожарникари. Нямат обаче споразумение за съкращението на щата.

Това обяви председателят на синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков. По думите му обявените 250 места не са достатъчни, защото средното текучество в системата на пожарната на практика е такова. Тоест, всяка година толкова служители напускат или се пенсионират. За недостига на пожарни екипи Еленков даде пример това, че през изминалото денонощие пожарната се е отзовала на 147 повиквания, а 97 все още са чакащи поради липсата на ресурс.


#пожарникари #съкращения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници