САЩ: България може да бъде фактор на промяна в целия регион

САЩ: България може да бъде фактор на промяна в целия регион
A A+ A++ A

Съединените щати ще продължат да подкрепят България по пътя на реформите и като фактор за стабилността в целия регион на Югоизточна Европа. Това бе съобщено след среща на президента Росен Плевнелиев с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън в рамките на 51-вата Конференция по въпросите на сигурността в Мюнхен.

България планира да извърши амбициозни реформи за модернизация и за спазване на върховенството на закона, които вицепрезидентът Байдън приветства, съобщиха от пресслужбата на президента. България може да бъде фактор на промяната за целия регион, е казал Джоузеф Байдън на срещата с българския държавен глава.

Двамата са обменили мнения за ситуацията в Източна Украйна, за енергийната сигурност и за напредъка в осъществяването на реформите у нас в ключови сектори.

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Джоузеф Байдън са били на едно мнение, че кризата в Източна Украйна има потенциал да дестабилизира региона на Югоизточна Европа.

"Затова е необходим диалог и задълбочаване на връзките между страните на Балканите, които да ускорят процесите на интеграция. „България е важен фактор в региона. Постигнахме много за последните 25 години. Сега обаче трябва да продължим да пишем история, като надградим демократичните институции“, е казал държавният глава по време на разговора.

Президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че страната ни е на прав път, има ясни приоритети и сега е моментът те да бъдат реализирани. България е напълно наясно с проблемите си и САЩ ще продължат да подкрепят всяка стъпка, която води до стабилност и сигурност, което е важно и за американските инвеститори, посочил от своя страна вицепрезидентът Байдън.

Стратегическото парнтьорство между България и САЩ ще намери конкретно изражение чрез дейността на сформираните работни групи в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието и контактите между хората. Предстои да бъдат насрочени първи заседания на работните групи, които трябва да набележат конкретни стъпки за напредък на сътрудничеството в посочените области.

Енергийната диверсификация и изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция е от ключово значение за енергийната независимост на България, беше подчертано още по време на срещата. Обсъден беше и ходът на изпълнението на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс и необходимостта от модернизиране на Българската армия за постигане на съвместимост с партньорските армии от НАТО.

САЩ са изразили високата си оценка за приноса на България в мисията на НАТО в Афганистан.


#Съединените щати #САЩ #Джоузеф Байдън #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници