С референдум Словения забрани на хомосексуални да осиновяват

С референдум Словения забрани на хомосексуални да осиновяват
Словенско семейство гласува на референдума в неделя. Снимка: france24.com
A A+ A++ A

Словения отхвърли закон за осиновяване на деца от хомосексуални родители с референдум в неделя.

Спорният закон, който даваше на хомосексуални правото да осиновяват децата на партньорите си, бе приет от предишния парламент, но под натиска на консервативната група „Гражданска инициатива за правата на семейството и децата“ бе свикван референдум.

Предварителните резултати от допитването показват, че 54,8% от гласувалите отхвърлят закона, а 45,2% са пуснали бюлетина, одобряваща промяната, предават „Ройтерс“ и „Дневник“.

„Тъжна съм, че законът е отхвърлен. Живея с партньорката си от 11 години, но детето й не може да ме наследи. Най-лошото е, че ако нещо се случи на партньорката ми, ще отнемат детето“, казва 39-годишната готвачка Далиборка Ласич, която обаче признава, че е била скептична, че новото правителство на Словения ще приеме толкова либерален закон.

Отхвърленият закон не позволяваше на хомосексуални двойки да осиновяват деца на трети страни. Въпреки това консервативни групи, подкрепени от Католическата църква, искаха отмяната му.

Референдумът е обвързващ и забранява влизането на закона в сила. На правителството е забранено да приеме подобен закон за срок поне от една година.

„Поздравявам всички, които бяха срещу закона. Сигурен съм, че гражданите не искат децата им да учат в училище как да станат хомосексуални“, казва Алес Примч, председател на гражданската инициатива, настояла за референдум.

#правителство #закон #хомосексуални #осиновяване #референдум #Словения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници