Томислав Дончев: Трябва да си запазим позицията на страна, която транзитира газ

Томислав Дончев: Трябва да си запазим позицията на страна, която транзитира газ
A A+ A++ A

Проектът "Южен поток" няма как да се сучи в първоначалния си вариант поради сблъсъка с европейските правила за либерален пазар, но България все още има шанс да получи руски газ по Черно море, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

"Въпросът е дали част от проекта, и специално морската му част все още би следвало да бъде считана за актуална. Коментираме по принцип - от икономическа и от политическа гледна точка", коментира Дончев по БНР. Според него не противоречи на европейското законодателство това да се купува газ на брега на морето, който е част от територията на Европейския съюз.

Създаването на газов хъб е реалистично и с него България има всички шансове да се превърне в основен играч в региона, допълни Дончев. По думите му на вчерашната среща в "Бояна" е съставен и план за действие с конкретни стъпки, които трябва да се предприемат още през юни.

”Беше коментиран списък с 14 приоритетни проекта за Югоизточна Европа. По дълъг списък с причини тя е силно зависима от доставките на руски газ. Там трябват допълнителни инвестиции в свързаност. От тези 14 проекта, 5 от тях са пряко свързани с България, което е добра новина", отбеляза вицепремиерът.

"Така или иначе България се оказва в центъра на събитията. Аз нямам притеснения за сигурността на енергийните доставки в един хоризонт примерно от 5 години. Например защото с изграждането на всички тези трасета, България ще може да ползва газ от различни направления", каза Дончев.

Това по думите му не е основното предизвикателство. "Голямата задача за България е не само и единствено да си гарантира сигурността им. България трябва да си запази позицията на страна, която транзитира газ", убеден е Томислав Дончев.

#Томислав Дончев #газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници