Обама: САЩ и Русия да разтоварят още ядрените арсенали

Обама: САЩ и Русия да разтоварят още ядрените арсенали
Преди срещата на върха за ядрената сигурност Барак Обама говори пред студенти от южнокорейския университет Hankuk. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американския президент Барак Обама заяви, че САЩ разполага с повече ядрени оръжия от необходимото и ще се стреми към допълнително ядрено разоръжаване заедно с Русия.

На среща със студенти от южнокорейския университет Hankuk Обама обеща нов опит за контролиране на ядреното въоръжение заедно с Русия, когато се срещне с бъдещия президент Владимир Путин през май, предават „Ройтерс" и „Дневник".

Евентуално намаляване на ядрения арсенал обаче може да се сблъска със сериозна съпротива от страна на републиканците в Конгреса. В година на избори те вече отправят сериозни обвинения към Обама, че отслабва ядрената сила на САЩ.

Барак Обама обаче беше категоричен, че остава отдаден на идеята за „свят без ядрени оръжия", но призна, че за целта е необходимо и устойчиво глобално усилие.

„Тези, които осмиват нашата визия, които твърдят, че целта ни е непостижима и че ще бъдат винаги недосегаеми, грешат," каза президентът.

Барак Обама се е изказал неясно за това как тази цел ще бъде постигната, но е изразил увереност, че САЩ и Русия, които постигнаха ключово споразумение през 2009 г. могат да продължат да отбелязват напредък и да намаляват ядрения си арсенал, коментира „Ройтерс".

Агенцията отбелязва, че пореден договор с Русия едва ли ще бъде подкрепен от консерваторите, които твърдят, че Обама не действа достатъчно бързо в модернизацията на стратегическия арсенал – обещание, което той даде в замяна на подкрепата на републиканците за ратифицирането на договора за разоръжаване СТАРТ.

Заради притесненията за непрозрачността около китайска ядрена програма Барак Обама заяви, че е призовал Пекин да се присъедини към диалога по ядрените въпроси.

Президентът на САЩ призова и Северна Корея, която планира изстрелване на сателит следващия месец, да намали ядрените си амбиции. В противен случай ще се сблъска с още международна изолация.

#Барак Обама #Южна Корея #ядрена сигурност #САЩ #Русия #разоръжаване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници