Защо децата не усещат истинския вкус на някои храни?
Учени доказаха, че като деца не можем да усетим истинския вкус на някои храни. Затова всеки човек достига възраст, на която започва да харесва храни за пораснали.
Според проучване средно на около 22 години хората започват да усещат и харесват вкусове като козе сирене, чили сос и авокадо, които като малки са мразели.
Специалистите класират 20 храни
които е малко вероятно да оценим като тийнейджъри, но след 20-те започваме да откриваме хубавия им вкус. Това се дължи на броя вкусови рецептори в устата ни, които с възрастта намаляват.
Бебетата се раждат с вроден апетит към сладки неща. Новородените се раждат с
30 000 вкусови рецептори
но с времето само една трета от тях остават най-вече върху езика. Това обяснява защо тогава започваме да толерираме и да се наслаждаваме на по-силни вкусове.
Скумрията е "труден" вкус дори по време на юношеството. Замислете се и ще видите, че
преди 20-та си година едва ли сте харесвали синьо сирене
пармезан или пикантно къри, които сега обожавате, казват експерти.
В списъка с "храните за пораснали" са още чесънът, хрянът, спанакът и киселите краставички. Козето сирене е най-омразният вкус през детството, а средният човек го оценява към 28-та година. Други вкусове, които не радват небцето като малки са стридите и мидите, които се преоткриват средно на 24 години.
Още по темата:
- » Приеха здравната стратегия до 2030 г.
- » Развивай фината моторика: Забавни упражнения за оцветяване!
- » Готвят забрана за продажба на енергийни напитки на деца