Окончателно: ЕС разреши още 4 месеца финансова помощ на Гърция

Окончателно: ЕС разреши още 4 месеца финансова помощ на Гърция
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

На среща в Брюксел министрите от еврозоната разрешиха на Гърция още 4 месеца за финансова помощ. Срещата в петък започна със закъснение, за да бъде дадено време на експертите да обсъдят детайлите по искането на Атина за удължаване на заема.

На разговорите премиерът Алексис Ципрас призова председателя на Европейския съвет Доналд Туск да свика среща на върха на ЕС, в случай че не бъде достигната договореност. 
Часове преди старта на разговорите, Ципрас беше уверен, че Европа ще приеме финансовите му искания. А германското списание "Шпигел" написа, че Европейската централна банка е готова с план за излизане на Атина от еврото, ако днешните преговори се провалят.

Финансовият пакет за Атина на стойност 240 милиарда евро приключва в края на месеца и ако не получи нов заем, след месец Гърция обявява фалит.

Припомняме, че Европейската централна банка одобри разширяването на програмата за извънредна помощ за гръцките банки, предаде Франс прес. Сумата беше увеличена от 65 милиарда евро на 68,3 милиарда евро.

Съдбата на гръцката спасителна програма обаче продължава да бъде неясна. Ако Гърция се откаже от мерките за икономии, които кредиторите и наложиха, ще спре текущата спасителна програма и Атина ще загуби последния транш от нея, както и значителна сума от Международния валутен фонд (МВФ).

#Гърция #ЕС #Брюксел #Алексис Ципрас #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници