Джон Кери иска от Конгреса разрешение за война срещу ИД

Джон Кери иска от Конгреса разрешение за война срещу ИД
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова американския Конгрес да разреши на президента Барак Обама да води война срещу терористичната групировка „Ислямска държава" в Ирак и Сирия, съобщават световните агенции. Кери стори това пред конгресмените рамо до рамо с военния министър Аштън Картър и най-високопоставения американски генерал Мартин Демпси.

Държавният секретар на САЩ поиска от конгресмените да отпуснат средства, за да може страната да бъде единна и силна в този критичен момент, когато джихадистите дават признаци, че губят устрем и редиците им се разпокъсват. Той допълни, че групировката „Ислямска държава”, която превзе част от Ирак и Сирия иска да гарантира „смърт или подчинение на всички, които ѝ се опълчат”, както и „подбуждането на терористични актове в целия свят”. 

Кери припомни, че администрацията на Обама не вижда нужда да ангажира американски военни в дълготрайни офанзивни сухопътни операции срещу „Ислямска държава".

Засега САЩ не предвиждат да провеждат операции срещу цели в други страни освен Ирак и Сирия, допълнил държавният секретар.

Американският президент обаче не изчака това разрешение от Конгреса, за да започне войната срещу джихадистите. Американски самолети бомбардират позиции на джихадистите в Ирак от 8 август и в Сирия от 23 септември.

Към момента администрацията на Обама използваше съществуващата възможност за използване на военна сила срещу „Ал Кайда”, талибаните и техните клонове, одобрена след 11 септември 2011 г. като правно основание за нападения срещу „Ислямска държава”.

#Джон Кери #ислямска държава #САЩ #Барак Обама #Ирак #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници