Гърция заплаши Германия заради неплатени военни репарации

Гърция заплаши Германия заради неплатени военни репарации
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкият министър на правосъдието Никос Параскевопулос заплаши да конфискува имуществото на германските фирми и организации в страната, ако Германия откаже да плати военни репарации за престъпленията на нацистите по време на Втората световна война. Това съобщи гръцкия телевизионен канал ANT1, цитиран от ТАСС.

Параскевопулос потвърди, че е готов да даде зелена светлина за изпълнение на решението на гръцкия Върховен съд от 2000 г. за конфискуването на германските активи в Гърция за компенсация на роднини на жертвите в клането в гръцкото село Дистомо през 1944 г.

От трибуната в парламента във вторник гръцкият премиер Алексис Ципрас също заяви, че Германия трябва да плати военни репарации на Гърция за щети и престъпления, извършени по време на Втората световна война. Според Ципрас нещата ще бъдат подробно разследвани от юристи и историци.

В отговор на тези искания обаче, германските власти отвърнаха, че въпросът е приключен. Това становище изрази говорителят на правителството Щефен Зайберт.

"По отношение на тези искания мога само да кажа, че Германия е наясно с историческата си отговорност за страданията, които е причинила на много народи на Европа. Това обаче не променя нищо в положението в Гърция, защото въпросът с репарациите е приключен", заяви той, приканвайки политиците да се фокусират върху "темите на деня".

#Гърция #Германия #Алексис Ципрас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници