Бедствието във Вануату се дължи на климатичните промени

Бедствието във Вануату се дължи на климатичните промени
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Климатичните промени са сред основните причини Вануату да бъде опустушена от циклона „Пам“, тоза заяви президентът на островната държава Балдуин Лонсдейл.

"До момента имаме информация, че са загинали шестима души в столицата Порт Вила, но няма информация информация от отдалечените острови на Вануату", съобщи президентът, цитиран от АП.

Над 90% от домовете в Порт Вила са разрушени. Циклонът „Пам“ е унищожил повечето сгради в столицата Порт Вила, включително училищата и болниците.

Ранени са над 30 души. Правителството на страната обяви бедствено положение , а Австралия и Нова Зеландия изпратиха хуманитарна помощ, след като президентът Балдуин Лонсдейл отправи молба за помощ. Електропроводите и телефонните линии в страната са прекъснати.

Бурята от пета категория с ветрове до 300 км/ч се отклони от очаквания си курс и удари населени райони, когато достигна Вануату на 13 март.

Властите в островната страна не могат да изчислят размера на щетите из страната, заради прекъснатите комуникации, падналите електропроводи и дърветата, блокирали пътищата.

Нова Зеландия също се готви за приближаването на циклона "Пам". Отдалечени населени места по източното крайбрежие на Северния остров бяха евакуирани. Над 1500 мм валежи са паднали за последното денонощие в град Гизбърн. В понеделник училищата в града ще останат затворени, а  на няколко населени места на Северния остров е прекъснато електроснабдяването.

 

#Вануату

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници