Родители сезират прокуратурата за сградата на Класическата гимназия

Родители сезират прокуратурата за сградата на Класическата гимназия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Настоятелството и родители от Класическата гимназия сезират прокуратурата за нарушенията при ремонта на сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие". Те прогнозират масово напускане на деца от НГДЕК, което ще създаде нови проблеми.

Все още само около 350 ученици посещават часовете в реновираната сграда, останалите около 120 души бойкотират учебния процес, защото с родителите им не са съгласни с връщането на Класическата гимназия в нейната сграда в квартал "Модерно предгарадие". Те продължават да смятат, че училището трябва да остане в обитаваното временно миналата и част от тази учебна година здание на закритото 13-то училище до Женския пазар в центъра на София.

"В отговор на официалното съобщение на Министерството на културата след пресконференцията, която настоятелството даде тази седмица, заявяваме, че изложените в него твърдения не отговарят на истината. В справочника на гимназиите за кандидатстване след 7-ми клас, НГДЕК ясно е посочена с адрес на ул. “Св. св. Кирил и Методий”, а не на ул. “Баба” . Това показва, че родителите на осмокласниците са ги записали на ул. " Св. св. Кирил и Методий", а не в кв. “Модерно предградие”, както твърди Министерството на културата с поредната си, съдържаща неистини позиция. Точно поради това, по време на срещи с преподавателите и с родители, министърът на културата пое ангажимент учениците от 8 и от 9 клас да продължат учебния процес на ул. “Св. св. Кирил и Методий”", се казва в позиция на родителите.

Родителите и Настоятелството се опасяват, че министърът няма намерение да спази тези обещания, след като в разпространено от МК съобщение от 18 март се говори за възможност в сградата на бившето 13-то училище да провеждат занимания два дни седмично ученици от 11 и 12 клас, а не от 8 и 9 клас. С подобно поведение министърът на културата изцяло компрометира доверието на преподаватели, родители и ученици от НГДЕК, особено на фона на друго неспазено от него обещание - да издаде заповед, с която да разреши провеждането на учебни занятия в двете сгради по преценка на ръководството на гимназията.

"Замервания, направени за респирабилни влакна азбест, показват наличието им, като в официалното съобщение се сочи, че концентрацията им не надвишавала прага на безопасност. Такъв праг обаче, според Резолюция на Европейския парламент от 2013 г., не съществува. Следователно, държавата в лицето на Министерството на културата, а вече и на Министерството на образованието, с последното им оповестено на 18 март писмо, вкарвайки деца в тази среда, на практика не само нарушава европейските норми, но и застрашава живота и здравето на, както е видно, вече 420 деца", твърдят родителите.

Те смятат, че създалото се положение ще предизвика верижна реакция към училища в София, които трябва да приемат напускащи НГДЕК деца през март и април и в месеците до началото на учебната година на 15 септември - ситуация, пред която двамата министри и институциите в столицата се изправят.

#НГДЕК #Класическата гимназия #Модерно предградие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници