Оставките в НГДЕК не са оттеглени, МК поиска проверка на учебния процес

Оставките в НГДЕК не са оттеглени, МК поиска проверка на учебния процес
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Протестът на учителите в НГДЕК "Константин Кирил Философ" не е приключил. 38-те учители, подали оставки, не са оттеглили молбите си. Това обяви председателят на училищното настоятелство Ирина Абаджиева на пресконференция.

"Проблемът с НГДЕК не е решен. Занятия в "Модерно предградие" се провеждат единствено, защото ръководството на училището не иска да е обвинявано в саботаж на учебния процес, а учениците имат графици, изпити", заяви Абаджиева.

По думите и естествената база на НГДЕК е в центъра. Според нея имало данни и за азбестови влакна в ремонтираната сграда в "Модерно предградие".

"Озадачени сме от това какви са намеренията на Министерство на културата и не видя ли то от колко време Класическата гимназия се бори за място в центъра. Очевидно министър Рашидов няма намерение да върне гимназията в центъра", заключи тя.

Преподавателят Марта Методиева потвърди, че учителите не са оттеглили оставките си. Тя изрази притеснения и относно безопасността на сградата в "Модерно предградие", като според нея има притеснителни неща в ремонта.

Междувременно в позиция във връзка с днешната пресконференция на родители и учители от НГДЕК от Министерството на културата заявяват, че в реновираната сграда на Класическата гимназия няма азбест. Това е било доказано от три специализирани проверки на РЗИ.

"Сградата на гимназията на ул. „Баба” № 16 се намира на този адрес повече от двайсет години. Всички родители, учители и ученици знаят прекрасно този факт. Когато родителите са си записвали децата, те са ги записали именно на това място – в сградата на НГДЕК на ул. „Баба” 16 в "Модерно предградие". Сградата на гимназията е ремонтирана с европейски средства и задължение на принципала – министъра на културата, е да върне училището в собствения му обновен дом след приключването на ремонта", посочват от министерството.

Министерството на културата ще поиска днес от Регионалния инспекторат по образованието да провери учебния процес в Класическата гимназия. Проверката е предизвикана от сигнали на родители, изпратени до Министерството на културата, в които се посочват нарушения в хода на учебните занятия.

#НГДЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници