ЕП иска рестарт на евроинтеграцията на Турция

ЕП иска рестарт на евроинтеграцията на Турция
Резолюцията отбелязва, че Турция е единствената страна – кандидатка за членство в ЕС, която не се ползва от визова либерализация. Снимка: silkroadstudies.org
A A+ A++ A

Взаимоотношенията между Европейския съюз и Турция имат нужда от нов импулс, но той ще се реализира само ако Турция отбележи допълнителен напредък в реформите, заявиха депутатите в резолюция, приета в четвъртък.

Резолюцията по доклада на Европейската комисия от 2011 г. за напредъка на Турция по пътя й към присъединяване към ЕС призовава страната да проведе още реформи в сферата на правосъдието и защитата на гражданските свободи и изразява загриженост за законодателството, ограничаващо медийната свобода, и за множеството съдебни процеси срещу журналисти, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

„Взаимната зависимост между Турция и ЕС, подчертана от нашата резолюция, може да доведе до добри резултати само ако е подкрепена от взаимна ангажираност. За Турция това означава конкретни резултати от реформите и подобряване на двустранните отношения със съседите на страната. За ЕС – подновени усилия за създаване на условия за отваряне на преговорни глави“, заяви преди гласуването докладчикът на ЕП за Турция Риа Руитен.

Резолюцията изразява загриженост за влошаването на ситуацията със свободата на медиите, със законите, ограничаващи свободата на изразяване в Турция, множеството дела срещу журналисти и прекомерната продължителност на предсъдебните задържания.

Парламентът настоява, че една реформа, насочена към създаването на модерна, независима и безпристрастна съдебна система ще създаде необходимите условия за открит разговор за правосъдието и вътрешните работи и за основните права.

Реформите в областта на свободата на мисълта са жизненоважни, настояха депутатите, призовавайки към еднакво отношение към всички религиозни общности, равни права за жените, нулева толерантност към насилието срещу жени и деца, както и гарантиране на максимално широк достъп до образование.

ЕП изрази подкрепата си за разработването от страна на Комисията на нова положителна програма, целяща развитието на нова динамика в отношенията между ЕС и Турция.

Той отбелязва стратегическата роля на Турция в региона и заявява, че ЕС и Турция трябва да засилят сътрудничеството си във външната политика и политиката на добросъседство, там, където техните приоритети съвпадат, както и в сферата на енергетиката.

Депутатите похвалиха твърдата позиция на Турция спрямо Сирия и посочиха страната, като „извор на вдъхновение за демократизиращите се арабски държави“.

Въпреки това те изразиха съжалението си за заявеното от Турция намерение да замрази отношенията си с Кипърското председателство на ЕС, в случай че въпросът със Северен Кипър не намери решение до средата на 2012 г.

Парламентът подкрепя водените от ООН преговори за обединение на страната и призовава Турция да започне изтегляне на силите си от Кипър.

Турция трябва да приведе в действие конституционните реформи от 2010 г. и да гарантира безпроблемно функциониране на политическия процес, на базата на постигане на консенсус за изготвяне на нова гражданска конституция. Гражданското общество трябва също да е част от процеса, заявиха депутатите.

Според тях процесът на конституционната реформа предоставя възможност за пълно признаване на всички турски етнически и религиозни малцинства, отразяващо включващата природа на модерното гражданство и конституционна защитата на правото на майчин език.

Депутатите призоваха Турция да намери политическо решение на кюрдския въпрос.

Резолюцията отбелязва, че Турция е единствената страна – кандидатка за членство в ЕС, която не се ползва от визова либерализация. Тя призовава за пътна карта за визова либерализация след подписването от страна на Турция на споразумението за обратно приемане на нелегалните емигранти.

#Европейския съюз #Турция #ЕС #Европейския парламент #ЕП #Европейската комисия #Сирия #Кипър #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници