Саудитска Арабия удари бунтовниците-хути в Йемен, САЩ отказват подкрепа

Саудитска Арабия удари бунтовниците-хути в Йемен, САЩ отказват подкрепа
A A+ A++ A

Най-малко 20 души са загинали, а над 30 са ранени след въздушните удари на водената от Саудитска Арабия коалиция срещу бунтовническата групировка на шиитите хути в Йемен, съобщава "Спутник". САЩ се разграничиха от операцията.

Няколко командири в шиитските милиции на хутите са загинали в резултат на въздушните удари на военновъздушните сили на Саудитска Арабия, съобщава "Ал Арабия". Потвърдена е смъртта на командирите Абдел Халик ал Хути, Юсеф ал Мадани и Юсел ал Фиши.

Въздушните удари са нанесени в северната част на йеменската столица, в района Бени Хават.

Силите за сигурност на Йемен проверяват другите райони на Сана, за сега данни за загинали там няма.
По данни на източник от силите за сигурност на Йемен, целта на въздушните удари са били редица правителствени сгради, в това число и международното летище на Сана.

САЩ оказват логистична и разузнавателна подкрепа на военната операция в Йемен, предприета от Саудитска Арабия и още 9 страни от Персийския залив, заяви Бернадет Мийхън, официален представител на Съвета по национална сигурност към Белия дом. Така Белият дом официално потвърди уверенията на Саудитска Арабия, че САЩ не участват пряко във военната операция.

"Президентът Обама разпореди да се окаже логистична и разузнавателна подкрепа на военната операция. Въпреки че американските въоръжени сили не участват пряко във военните действия, създадохме със Саудитска Арабия съвместна група по планиране и координация", обясни Мийхън.

Военната операция в Йемен бе предшествана от разпространено изявление на страните от Персийския залив, в което се казва, че операцията е предприета по молба на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, който избяга от страната с лодка, след като шиитските бунтовници обкръжиха Аден.

В Аден, който е вторият по големина град в Йемен, Хади потърси убежище, след като бунтовниците завзеха столицата Сана. След бягството му жителите на Аден са започнали да плячкосват изоставения президентски дворец.

#Йемен #шиити #операция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници