Отвлякоха наш кораб с 8 българи на борда край Йемен (ОБНОВЕНА)

Отвлякоха наш кораб с 8 българи на борда край Йемен (ОБНОВЕНА)

Pixabay

A A+ A++ A

Плаващ под малтийски флаг кораб, който е българска собственост, е бил взет на абордаж днес след инцидент в Арабско море край бреговете на остров Сокотра в Йемен, съобщи британската компания за морска сигурност "Амбри"(Ambrey), предаде Ройтерс. Според специализирания морски портал Мaritime, става дума за кораба "Руен" на Параходство "Български морски флот" и на него има 8 български моряци. Информацията потвърдиха пред "24 часа" от компанията и изпратиха позиция, в който се казва:

"Моторен кораб RUEN (IMO: 9754903), построен през 2016 г., плаващ под флага на Малта и част от състава на "Параходство Български морски флот" АД е обект на инцидент, свързан със сигурността на около 380 морски мили източно от о. Сокотра, Йемен във водите на Арабско море. Наш приоритет е гарантирането на сигурността на 18-членния мултинационален екипаж. "Параходство Български морски флот" АД работи в координация с компетентните международни органи. Компанията ще разпространява само писмена информация за инцидента до средствата за масово осведомяване."

е е ясно дали нападението е дело на йеменските хути или на сомалийски пирати. Риболовен кораб, плаващ под ирански флаг в района, е изключил сигнала си за идентификация шест часа преди инцидента в близост до мястото, където корабът за насипни товари изглежда е излязъл извън курса си, съобщи "Амбри".

"Риболовният кораб, плаващ под ирански флаг, преди това е бил е бил в офшорната зона на Сомалия", добави британската компания. Тази информация насочва по-скоро към сомалийските пирати като автори на нападението.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) също изпрати съобщение, в което се казва, че е получила доклад за сигнал за бедствие от плавателен съд, на който са се качили неизвестни лица източно от Босасо, Сомалия. Картата на UKMTO локализира инцидента близо до йеменския остров Сокотра, предаде БТА.

По-рано UKMTO и "Амбри" бяха изпратили кратки информации, в които се казва, че разследват съобщения за инцидент, включващ кораб, плаващ във водите край Йемен.

През ноември корабът "Галакси лийдър" с двама българи на борда беше отвлечен от йеменски бунтовници в Червено море.

По последни данни корабът се намира в йеменското пристанище Ходейда.

На 19 ноември хутите заявиха, че са пленили товарния кораб като ответна мярка на израелските действия в Ивицата Газа.

Ден след като отвлякоха плавателния съд, хутите пуснаха кадри как са го нападнали:

Корабът е регистриран на името на британска компания, която според израелски медии е частично собственост на израелския магнат Ейбрахам Унгар. Плавателният съд е натоварен с автомобили е и е плавал от Турция към Индия.



#кораб #Йемен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници