Кунева: Трябват ни независима прокуратура и независим съд

Кунева: Трябват ни независима прокуратура и независим съд
Снимка: Нова
A A+ A++ A

Това, което България трябва да направи, е да има независима прокуратура и независим съд. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева в ефира на Нова телевизия.

По думите и така наречения „румънски опит” означава специализирана прокуратура. „В Румъния има директорат, който се нарича „дирекция”, която всъщност е в рамките на голямата прокуратура”, обясни Кунева. 

По думите й, тя заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов са проучили добре румънския опит за борба с корупцията. Кунева обяви, че е направила пълна проверка кога, при какви обстоятелства може да се въведе подобна специализирана прокуратура и какви ще са ползите за нашата страна.

„Преди няколко години ние направихме специализиран съд. Думата „специализиран” не произвежда магическо действие. Това, което може да се направи в България сега и веднага, е първо да се засили и гарантира независимостта на прокуратурата и тя да работи по начина, по който работи това специализирано звено в Румъния”, коментира вицепремиерът.

По думите и, за да може прокуратурата да предаде на съд човек след приключено разследване, тя трябва да разполага с много добри доказателства, а те се събират от МВР.

Кунева бяви, че през последните дни между министърът на вътрешните работи, ДАНС и прокуратурата е сключено споразумение, за да може хората от тези ведомства да работят специализирано за борба с корупцията. 

В петък вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на правосъдието Христо Иванов ще представят Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г.

#корупция #Меглена Кунева #Христо Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници