Историци: СМРАД трови българо-руската дружба

Историци: СМРАД трови българо-руската дружба
Олег Айрапетов, доцент в Московския държавен университет
A A+ A++ A

След 1991 година българите решиха да излязат от руския пазар с идеята, че висококачествената им продукция трябва да излезе на европейския пазар. Това и най-големият враг на страната не можеше да го измисли, сочи историкът Олег Айрапетов, доцент в Московския държавен университет.

Ученият защитава гледната си точка в дискусия, организирана от Pravda.Ru. Според него в резултат от епичната борба на "сините дядовци" и "червените бабички" в момента българите са много нещастни.

Сега много активно работят СМРАД - средствата за масова реклама, агитация и дезинформация, обяснява ситуацията българският писател и блогър Пламен Пасков. За 25 години израсна поколение с напълно изменено съзнание. Хората имат напълно различно мислене от преди, казва той.

В обширна ретроспекция Айрапетов изследва корените на българската неблагодарност, давайки пример как в годините на Първата световна война Антантата е правела опити да договори със сърбите отстъпки и да даде Македония на България.

За нас Македония е повече от Киев за Русия, светиня, отговаря му Пасков. Средновековната столица на  България е била в Охрид, там е бил цар Самуил. Там Климент Охридски е създал нашата азбука, а по заръка на княз Борис е създадена печатна школа.

България сега е нещастна страна, продължава Айрапетов. „Вместо да се помисли как да излязат от тази ситуация, да живеят нормално, на хората им се предлага обсъждане на политици, търсене на врагове и причини за кавги", казва историкът.

„На 3 март, празникът на Освобождението на България от турско робство, не бяха поканени руски представители. Надявам се поне да са поканили представител на Турция! Докато българският народ не започне сам да мисли за интересите си, ще има само проблеми", предрича Айрапетов.

Показателни примери според него са вносният пипер, който българите консумират, макар да са били производители и износители, както и фактът, че в големия универсален магазин в центъра на българската столица (вероятно ЦУМ, бел.ред.) послед бял ден могат да се видят едва четирима посетители.



#България #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници