Вацев: Американският посланик вероятно е решил да приеме на юнашко доверие обещанията на Борисов и Пеевски

Вацев: Американският посланик вероятно е решил да приеме на юнашко доверие обещанията на Борисов и Пеевски

Сп. Сигурност

A A+ A++ A

"Българският политически живот е сив, на тъмни петна. Когато нищо важно не става в страната, а едновременно с това къртицата на историята е разровила корените на настоящето, България ще влезе в геополитическа клопка, в каквато е била нееднократно."

Това каза в интервю за БНР анализаторът доц. Валентин Вацев.

Днешният политически елит само увеличава бедите, които могат да се струпат на главата на България, заяви той. По думите му, "елитарната върхушка на страната няма усет за геополитика", за разлика от други лидери, "които са усещали геополитическите ветрове".

"Нашите са щастливи да изпълняват и вярват, че това ще ги доведе до още по-големи блага и добрини."

В последните 30 години се формира цяло поколение, за което светът продължава да бъде еднополярен, това е т.нар. "тагаревщина, обобщено понятие – когато си сигурен, че няма начин да не стане това, което Америка е поискала", а геометрията на международните отношения вече е друга, допълни той.

Българите се отнасят към политическия живот с досада и омерзение. Продължава да гласува последната третинка от гласоподавателите, до която достига евроатлантическата медийна пропаганда, подчерта Валентин Вацев.

"За първи път от десетилетия България има толкова антинационална и антиобществена власт, но тези неща вече се проявяват в края, когато Анушка вече е разляла олиото, когато се изчерпва един цял политически и исторически етап. Ние сме напът да станем свидетели на края на петата българска несъстояла се държава. Петата българска държава не можа да набере скорост по пистата на историята и се провали. Петата българска държава си отива", коментира Валентин Вацев в предаването "Политически НЕкоректно".

На кръглата маса в началото на прехода – от държавата на българския социализъм към държавата на българския евроатлантизъм, "българската номенклатура се договори със себе си и със своите отрепки" и това се смята за историческото начало на петата българска държава. Сега тази държава си отива, "натрупала невероятно количество абсурди, обиди към българската история, обиди към здравия разум и българския народ" и мнозинството българи ще я изпратят с въздишка на облекчение, поясни той.

Вацев изрази мнение, че с действията си Бенямин Нетаняху предупреждава САЩ, че ако не спрат да го дестабилизират, може да организира "тотална война в Близкия изток, която никой не може да спре" и която ще доведе до загуба на Байдън на президентските избори.

"Нетаняху е напълно способен да запали радикална война в Близкия изток. Ние сме много близко до обща, яростна, радикална война в Близкия изток, която също ще ни засегне. Нас ни засягат всякакви войни, а Близкият изток е близо."

"Дълбоката държава предупреждава обществото, че челният сблъсък Америка – Тайван е по-важен от украинските тупурдии, отбеляза още Вацев във връзка със ситуацията в САЩ. Според него Демократическата партия е уплашена, че ще загуби президентските избори, "американските демократи се чудят как да накарат пак гробищата да гласуват", а в тесния кръг на Байдън е било решено все пак да не се ескалира войната в Украйна на този етап, за което е свидетелство и оставката на Виктория Нюланд.

"Американският посланик в София не знае какво да поиска, затова той се съгласи да има все пак избори, тъй като изборите ще станат преди разрешаването на украинския конфликт, преди голямата ескалация."

Към края на лятото се очаква да започне третият етап на голямата война с директно включване на войски на НАТО. Докато това не започне, "в България вече трябва да е готово правителство, което да може да вкара България във война безпрекословно", изрази позиция Вацев.

"Тъй като това няма да стане преди края на лятото или дълбоката есен, а там пък се очакват избори, американският посланик вероятно е решил да приеме на сериозно обещанията на Бойко Борисов и Делян Пеевски, че "ние сме идеалните ценностни евроатлантици", за да се създаде още едно правителство от сглобчест вид. Това е израз на юнашкото доверие на Н. Пр. американския посланик към Бойко Борисов и към Делян Пеевски. Предполагам, че той ще бъде измамен."

"Ние сме най-яростните ястреби в НАТО. Другите политически ръководства започват да усещат проблематиката. Европа започва да осъзнава своите щети, които тя носи в тази война. Европа се събужда и вкарването на НАТО в конфликта няма да стане толкова безпроблемно и лесно", посочи още анализаторът.

Геолитическата съдба на България се определя от резултатите от загубени войни. След загубена война у нас започва нов политически цикъл, каза в заключение Вацев и изрази надежда, че "здравият разум на българския народ ще стигне до етажите, където работи властта".

#Валентин Вацев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници