Нанев: Бях обвинен, защото спазих закона

Нанев: Бях обвинен, защото спазих закона
„Защото спазих закона и защото си свърших работата, затова бях обвинен", заяви по Дарик радио първият здравен министър в кабинета „Борисов". Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Бившият здравен министър Божидар Нанев, оневинен по обвинение за сключването на две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат „Тамифлу" срещу свински грип, обяви, че не се чувства като човек, ощетил държавата, а напротив – като човек, спасил страната от щета за около 6 млн. лева.

„Защото спазих закона и защото си свърших работата, затова бях обвинен", заяви по Дарик радио първият здравен министър в кабинета „Борисов" в отговор на на въпрос защо, според него, е обвинен, че е ощетил министерството с близо 2.4 млн. лева, след като е приел по-скъпата от две оферти за доставка на ваксините.

Приетата от Нанев сделка е от дружеството „Рош България". Отхвърленото предложение принадлежи на Националната здравна служба на Великобритания, което е било по-евтино, но тези ваксини обаче са били с нисък срок на годност и дълго време на доставка. Затова той смята, че е предпазил България от щета за милиони.

Божидар Нанев призна, че не съжалява, че е бил министър.

Запитан защо има такава честа смяна на министри на здравеопазването в правителството, Нанев подчерта, че системата е много сложна, напрегната, с много проблеми, които трудно се решават, но призна и че е трудно да отговори защо се е наложила смяната на четирима министри.

„Проблемът не е в отделната личност, в цялостното водене на политиката в сектора има някаква грешка, например, определянето на цел, какво търсим, какво се стремим да постигнем. Там някъде се губи нишката и в един момент министърът изгаря като бушон", обясни той.

Нанев коментира някои от задачите, които си е поставил новият министър на Десислава Атанасова. Едно от нейните предложения е хората, които нямат лични осигуровки, да нямат лични карти.

Според Нанев това не може да се прецени дали е юридическа стъпка, но по-важното е да се създадат механизми, които да не допускат хората да нямат осигуровки.

Бившият здравен министър отговори и на въпрос за отпадането на тавана от 180 000 лева за лечение на деца в чужбина, което министър Атанасова осигури.

По думите му е абсурдно държавата да осигурява по 300 000-400 000 лева, колкото обикновено струва лечението в чужбина, а да не се осигурят 30 000-40 000 лева за лечение, което може да бъде не по-малко ефективно, в България.

За Нанев е по-важно да се създадат условия за лечение тук, защото децата, които успяват да стигнат до болниците зад граница са едва 1/10 от тези, които имат нужда от лечение. Той не отрече, че и има случаи, които не могат да бъдат излекувани в България.

Запитан дали децентрализирането на търговете за покупка на лекарства – вместо от Министерство на здравеопазването (МЗ) или НЗОК лекарствата да се купуват от отделните болници, е било грешка или не, Божидар Нанев каза:

„Те са два механизма – болниците да закупуват или от министерството - централизирани търгове да се прехвърлят към касата. Прехвърлянето на медикаментите да се купува от НЗОК не е грешка, защото тя така или иначе трябва да плати, докато в МЗ имаше определена сума, която купуваше толкова, за колкото стигнат парите. Достъпът на повече пациенти до тези лекарства е правилно решение. Друг е въпросът какво се случи и защо се стигна до тези абсурдни проблеми.”

„Недоумявам как е възможно касата, макар и за няколко на брой лекарства, малко на брой, да плаща по няколко пъти повече, при условие, че вече са плащани много по-малко пари. За това си има и обяснение, защото касата е обществена институция, тя е независим орган, отчита се пред Народното събрание, има си управител, зам.-управител, има си Надзорен съвет и председател на надзорния съвет. И какво се случи? В продължение на 1 г. ръководният орган на касата купува на няколко пъти по-високи цени, в същото време Надзорният съвет надзирава този процес, обаче се оказва, че Надзорният съвет не е знаел за това нещо”, коментира той.

„Не мога да разбера как ти като купувач знаеш, че купуваш за по-високи цени, как така няма да кажеш на никого и да кажеш, че парите няма да ти стигнат. А касата се отчита пред НС. Защо като обществен орган не се е обърнал към обществото, към НС и да каже, че парите не стигат. Тук става нещо нередно", добави Нанев.

На въпрос дали би приел да бъде отново министър на здравеопазването в следващото правителство, Нанев заяви:

„За мен много важно е името ми да е чисто. А дали ще стана министър, както отговорих при излизането от делото – ще си помисля, ама много ще си помисля".

#Божидар Нанев #здравен министър #Тамифлу #свински грип #Борисов #Рош #България #Великобритания #Десислава Атанасова #лекарства #Министерство на здравеопазването #МЗ #НЗОК #Народното събрание #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите