Горанов сменя модела за плащане на министерските заплати

Горанов сменя модела за плащане на министерските заплати
A A+ A++ A

Финансовият министър Владислав Горанов се е заел да промени модела за плащане на министерските заплати, който предвижда повишение на всеки три месеца.

Нова методика за възнагражденията на висшите чиновници ще обвърже доходите на висшите държавници да не са вързани със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита, съобщава Нова телевизия.

Предварителните сметки са за доходи между 2 и 5 хиляди лева – от заместник- министър до премиер. В Министерството на финансите все още правят разчети.

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично за смяна на модела на заплащане, който е в момента, тъй като се стига до парадокси. При масови съкращения на нископлатените в обществения сектор средната заплата там чисто статистически расте. С нея и доходите на депутати и министри.

В момента заплатите на министрите растат на всяко тримесечие. Пенсии и минимални доходи по правило се вдигат един път в годината. А понякога - не. Съвсем като при ефекта на доминото с нарастването на доходите в обществения сектор скачат депутатските заплати, оттам и на министрите, а и на президента.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира Горанов.

Новите министерски заплати ще се променят, но не на 3 месеца. Те ще са свързани с реални икономически ипоказатели. Така ако бизнесът вдига разходи за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалния сектор реже заплати – така ще е и за министрите според новата методика на МФ.

За 2 години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева - над 11%. В същото време инфлация няма. Статистиката отчита поевтинаване на живота с 3%.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. Заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие по три. В момента взимат по 2886 лева – без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване. И управляващи, и опозиция обаче дават заявки че са готови да подкрепят смяна на схемата.

#заплати #Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници