Путин: Русия може да се справи с всякакви заплахи

Путин: Русия може да се справи с всякакви заплахи
A A+ A++ A

Русия може да се справи с всякакви заплахи. Това заяви руският президент Владимир Путин. Той допълни, че за да се случи това трябва да се запази консолидацията на обществото.

"Съществуват много заплахи, които не можем да предскажем", призна Путин и заяви, че ако се запази устойчивата вътрешнополитическа ситуация, запази се  тази консолидация на обществото, която се наблюдава, то тогава никакви заплахи няма да бъдат страшни.

Путин даде оценка на изминалата 2014 г. По думите му тя е била годината на спортни и индустриални рекорди за Русия.

Държавният глава отбеляза, че отишлата си година ще бъде запомнена и с присъединяването на Крим, а също така и с "успешната и победоносна" Олимпиада в Сочи. Президентът констатира, че въпреки външния натиск, вече и "рублата се стабилизира, и фондовите пазари растат". Не допуснахме инфлационна спирала, реалният БВП нарасна с 0,6% в края на 2014 г. "Това е малък, но все пак е растеж", подчерта Путин.

Индустриалното производство е нараснало с 1,7%, а обработващата промишленост – с 2,1%. Също така е поставен нов рекорд по добив на петрол – 525 милиона тона. "Беше събрана една от най-богатите и зърнени реколти в най-новата ни история – 105,3 милиона тона. А като цяло в земеделието беше регистриран един много добър резултат – растеж от 3,7%", подчерта той. Путин добави, че растеж в тези сфери се наблюдава и през първото тримесечие на 2015 г.
Той призна, че в икономиката на Русия остават проблеми, включително съкращаването на инвестициите в основен капитал. Но в жилищното строителство са постигнати рекордни резултати: за една година са построени 82 милиона кв.м. жилищна площ.

Президентът добави, че не е допуснат скок на безработицата, която в момента е 5,8%. "Успяхме да удържим нейният растеж", констатира той.

Увеличаването на цените в потребителския сектор през миналата година е било 11,4% и това не е хубаво, защото се отразява на жизнения стандарт на хората, смята Путин. Той отбеляза, че през март тази година темповете на инфлацията са се забавили три пъти. Реалните доходи, с които разполага нашето население, са намалели с 1% през изминалата година, а заплатата е нараснала с 1,3%.

Стопанинът на Кремъл подчерта, че властите са успели да не допуснат увеличаването на бюджетния дефицит на страната, приетото сега равнище от 3,7% е приемливо.

Банковият сектор в Русия демонстрира ръст през 2014 г. - активите на отечествените банки достигнаха 77 трилиона рубли, надхвърляйки за пръв път БВП на страната, отбеляза Путин.

Той заяви, че добрата динамика в банковия сектор през 2014 г. се е наблюдавала въпреки "сериозните сътресения на финансовия пазар".

Путин смята, че руските власти действат максимално добре в условията на икономическа криза и антируски санкции.
"Навярно винаги е възможно да се направи нещо по друг начин. Смятам, че ние постъпихме по възможно най-добрия начин", каза той. Според него Русия разполага с достатъчно ресурси, за да се справи със съществуващите проблеми. Той подчерта, че на първо място има предвид човешките ресурси - "талантливите хора, готовността да се работи".
"Нашата задача – задачата на президента, правителството, Централната банка, ръководителите на регионите е в това да преминем през този период с възможно най-малко загуби", подчерта Путин. Той е убеден: "Това може да се направи".

Проблемът не е в санкциите, а в това страната да започне да прилага по-съвършени методи на управление на икономиката, заяви Путин. "Това не се отнася директно към събитията в Украйна. Трябва да изпълняваме Минските споразумения. Ние правим това, а властите в Киев не бързат. Въпросът не е само в санкциите, а в това ние самите, в нашия собствен дом, в областта на икономиката да приложим по-съвършени способи за управление", поясни Путин.

#Владимир Путин #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници