Путин: Войната с Украйна е невъзможна

Путин: Войната с Украйна е невъзможна
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Русия няма да възражда империята. Война с Украйна е невъзможна. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на "Пряката линия".

По думите му съществува само политическо решение на конфликта. Путин настоява киевските власти да изпълняват изцяло Минските споразумения.

"Ние имаме интерес от пълна нормализация на отношенията с Украйна и от своя страна ще направи всичко за това, но в дневния ред стои въпросът за Донбас. Очакваме от украинските власти да изпълняват всички ангажименти, поети в Минск", каза Путин.

Той отбеляза, че преди всичко е необходимо да се създадат работни групи в рамките на минския процес и да се започне работа в няколко направления.

"Това са политическата реформа, икономиката, границата и т.н. Трябва да започнем да правим нещо на практика, а не да говорим... За съжаление в момента виждаме само продължение на опитите за натиск, а реално желание да се решат проблемите с политически средства отсъства... Други пътища, освен политическото решение на проблемите, не съществуват. До това разбиране трябва да узреят всички", заяви Путин.

Стопанинът на Кремъл подчерта още, че Москва възприема Украйна като свободна и независима държава. По време на "Пряката линия" той не се съгласи, че Русия е проспала откъсването на Украйна от собствената си сфера на влияние. "Никакво откъсване не е имало. Украйна е самостоятелна и независима държава и трябва да се отнасяме към това с уважение", каза Путин.

Държавният глава припомни, че в началото на 90-те години на миналия век "ние самите сме откъснали всичко това", когато е било взето решението за суверенитета на Русия. "Ние направихме стъпката – ние ги освободихме от себе си, ние направихме това сами, това беше наше решение. И след като сме го направили, тогава трябва да се отнасяме с уважение към тяхната независимост", заключи Путин.

Според него украинският народ има право на избор как да гради отношенията си с Русия.

Путин смята, че съдбата на Донбас трябва да се реши от неговите жители, а властите в Киев трябва да проявят мъдрост и гъвкавост.

"В крайна сметка правото да кажат с кой и как искат да живеят и при какви условия трябва да принадлежи на хората, които живеят на тези територии", смята стопанинът на Кремъл. Така той отговори на въпроса какъв трябва да бъде статута на Донбас. Путин добави, че решението на местните жители "в значителна степен ще зависи от гъвкавостта, политическата мъдрост на киевските власти".

По думите му в международните отношения той се ръководи от интересите на руската държава, а не от симпатиите и антипатиите.

"Ние не избираме партньорите си. В своята работа не трябва да се ръководим от симпатиите или антипатиите. Ние трябва да се ръководим от интересите на родината", каза Путин. Така той отговори на въпрос как е успял да преговаря с украинския лидер Петро Порошенко, който често променя своята позиция.

Путин коментира още и убийството на Борис Немцов. Според него то е трагично и позорно престъпление. "Смятам, че това е абсолютно позорно явление. Трагично и позорно - убийство от подобен вид", уточни Путин.

#Владимир Путин #Украйна #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници