Владимир Потанин е най-богатият руснак, притежава 15,4 млрд. долара

Владимир Потанин е най-богатият руснак, притежава 15,4 млрд. долара
Владимир Потанин Снимка: www.ttelegraf.ru
A A+ A++ A

Владимир Потанин е номер 1 в класацията на списание "Форбс" на 200-те най-богати бизнесмени в Русия. Неговото състояние е оценено от списанието на 15,4 млрд. долара, като само за една година той е забогатял с 2,8 млрд.долара.

Потанин е собственик и президент на управляващата компания "Интеррос" - сред най-големите в Русия (владее пакети акции на минно-металургичната компания "Норилски никел" - водещ в света производител на никел, Росбанк, групата "ПрофЭстейт", холдинга "Проф-медия" и компанията "Роза Хутор"), както и генерален директор на "Норилски никел". Владимир Потанин е женен, има 3 деца. През 2010 г. той обявява, че възнамерява да предаде цялото си състояние за благотворителност и да не го остави на наследниците си.

На второ място в списъка на имотните руснаци е съсобственикът на "Альфа-групп" Михаил Фридман. В първата десетка влизат също съсобственикът на "Реновы" Виктор Векселберг (14,2 млрд. долара), генералният директор на "Северстал" Алексей Мордашов (13 млрд.), президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов (12,2 млрд.), председателят на управата на "Новатек" Леонид Михелсон (11,7 млрд.), главният акционер на НЛМК Владимир Лисин (11,6 млрд.), собственикът на Volga Group Генадий Тимченко (10,7 млрд.) и собственикът на "Онексим" Михаил Прохоров (9,9 млрд.). Роман Абрамович е на 12-о място със състояние от 9,1 млрд. долара.

В класацията за тази година има 11 нови имена, сред които е и една жена – Олга Белявцева, съсоибственик на завода "Прогресс", който произвежда детски храни "ФрутоНяня" и минералната вода "Липецкий бювет".

#Владимир Потанин #Форбс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници