Гърция чака споразумение с кредиторите до края на април

Гърция чака споразумение с кредиторите до края на април
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкото правителство ще бъде в състояние, въпреки различията, да постигне споразумение с международните кредитори за възобновяване на финансова помощ до края на април. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред Ройтерс.

"Въпреки какофонията и погрешното изтичане на информация в пресата, както и изявленията в противоположната страна през последните няколко дни, аз оставам твърдо оптимист за това, че ще бъде постигнато споразумение в края на този месец", добави още Ципрас.

През май Гърция трябва да извърши плащания по обслужването на дълга към Международния валутен фонд. В този случай, това означава изчерпване на държавния бюджет и без следващата част на финансова помощ гръцкото правителство няма да бъде в състояние едновременно да изплати дълговете си и да разплаща заплати и пенсии.

Докато Гърция се безпокои за финансите си, европейските правителства подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки дефолт. Те са раздразнени от непрофесионалната тактика за водене на преговори и конфронтационната реторика на Атина.

Сценарият, при който Гърция изпада в неплатежоспособност, най-вероятно ще доведе до прекратяване на спешното подпомагане на ликвидността на гръцкия финансов сектор от Европейската централна банка, до закриването на гръцки банки, контрол върху капитала и по-широка икономическа нестабилност.

 

#Алексис Ципрас #Гърция #Атина #кредитори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници