Дишаме отрови 100 пъти над нормата

Дишаме отрови 100 пъти над нормата
A A+ A++ A

Количеството фини прахови частици в атмосферата на ключови места в столицата превишава нормата 100 пъти, сочат данните на отдела "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителната агенция по околна среда.

Единственото място, където нивата на фини прахови частици и други вредни емисии не се надвишават, е Копитото, обяснява шефката на отдела Емилия Стойнева.

Средната норма за фини прахови частици е 50 микрограма. Според закона тя не бива да бъде превишавана повече от 35 пъти за една календарна година.

"Повечето от пунктовете в страната са оцветени в червено, тоест броят на превишенията на нормата е над 35", коментира Стойнева.

Най-замърсените с прахови частици райони в столицата са тези в близост до големи пътни кръстовища като "Орлов мост", както и кварталите без централно отопление, отбеляза Стойнева. С по-чист въздух са кварталите Горна Баня и Банкя, където преобладаващо се използва природен газ за битово отопление, посочи експертът.

Кварталите в подножието на природен парк "Витоша" нямат централно отопление и проблем при тях възниква зимата с отоплението с твърди и течни горива, при което се емитират атмосферни замърсители, в това число и фини прахови частици.

Най-чист в столицата е въздухът в "Горна баня" и "Банкя"

Най-замърсените с прахови частици райони в столицата са тези в близост до големи пътни кръстовища като "Орлов мост", както и кварталите без централно отопление, отбеляза Стойнева. Станцията на "Копитото" измерва най-ниските нива на замърсяване на територията на Столична община. С по-чист въздух в София са кварталите "Горна Баня" и "Банкя", където преобладаващо се използва природен газ за битово отопление, посочи експертът.

Кварталите в подножието на Природен парк "Витоша" нямат централно отопление и проблем при тях възниква зимата с отоплението с твърди и течни горива, при което се емитират атмосферни замърсители, в това число и фини прахови частици.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2015/04/16/vidin-i-montana-nai-zaprasheni-za-2014-g.260634

#прахови частици #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници