Бебешките обувки (продължение)

Бебешките обувки (продължение)
A A+ A++ A

Освен да бъдат красиви и стилни, модерни и елегантни, на първо място детските обувки трябва да бъдат подходящи!

  • Колко висок ток? Препоръчително е детските обувки да са без ток. Високият ток предполага ходене на пръсти, повишено напрежение на стъпалото, бърза умора и настъпване на деформации дори и при възрастните.
  • Какъв размер? Най-напред измерете дължината на стъпалата. Детето трябва да е стъпило на земята. Измервате дължината и на двете стъпала, тъй като понякога има разлика. Вземате за номер по-голямата дължина. Преценете дали при избрания модел има достатъчно свободно място за палеца на детето, дали обувките не са тесни по напречната линия. При стъпило дете трябва да можете да пъхнете малкия си пръст между петата на детето и обувката. Най-добре е детето да ходи с новите обувки около 5 минути из магазина, след което да ги свалите и бързо да проверите дали няма зачервявания по кожата. Ако откриете такива, сигурно е, че има дискомфорт.
  • Колко често да сменяме обувките? Смяната най-често се налага поради израстването. Крачетата растат най-бързо между 12 и 30 месеца и в този период смяна се налага на около 3 месеца. Между 3 и 6 години по-голям номер се купува на всеки 4-6 месеца. И все пак децата растат индивидуално.
  • Обувки назаем? Не е препоръчително да вземате износени обувки за вашето дете. Освен че те са деформирани по крака на предишния собственик и могат да деформират крака на новия ползвател, може да са източник на инфекция. Ако все пак решите да вземете ползвани обувки, посъветвайте се с вашия педиатър дали са подходящи!

Ето няколко интересни популярни твърдения:

  • Обувките са необходими за правилното развитие на краката. Верността на твърдението е спорна. По-скоро е важно обувката да не навреди или попречи на правилното развитие. Няма основание да се задължава детето да ходи с обувки и у дома. Напротив, препоръчително е то да ходи босо, когато е възможно, за да се масажират стъпалата, да се движат свободно. От рецепторите в ходилото към мозъка преминават импулси, които спомагат за нормалното развитие на нервната система. Ходенето босо е също част от закаляването, което често се пренебрегва. Обувки са необходими при прохождането и при разходките на детето, за да предпазят краката от нараняване, но не спомагат непосредствено за развитието на крака.
  • Първите обувки на бебето трябва да са високи и да обхващат глезена. Твърдението е по-скоро мит, отколкото научно доказан факт. За да се изправи и проходи, детето е достигнало в развитието си подходящия момент – костите са достатъчно развити и здрави, мускулите също, за да могат да поддържат тялото изправено. Ако костно-ставно-мускулният апарат не е достатъчно стабилен, обувките няма да спомогнат особено за прохождането. По-скоро функцията на високите обувки е да предпазят глезените от механични въздействия, например удрянето на крачетата едно в друго, и да възпрепятстват събуването.

Част от информацията е взаимствана от доклад на Dr Andrew Chong – детски ортопед в Чикаго, Илинойс, САЩ.

Внимание! Дадената информация е само за ваше сведение и не замества мнението на лекар специалист. Нито авторите, нито сайтът са отговорни при настъпване на увреждане при погрешно или неточно тълкуване на публикуваните данни. Имайте предвид, че крачета с деформации изискват мнението на специалист – детски ортопед.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници