Изложба на скулптури на Пикасо в САЩ

Изложба на скулптури на Пикасо в САЩ
“She-Goat" 1950
A A+ A++ A

Изложбата „Picasso: Sculpture” ще бъде открита през месец септември в музея МоМА в САЩ. Това ще бъде първата подобна инициатива в Съединените щати от почти половин век насам. Изложбата ще покаже повече от 100 скулптури, допълнени от избрани фотографии, съобщи ArtPrice.

Пикасо се посветил на скулптурата епизодично, но от все сърце. За разлика от живописта, в която той е бил академично обучен, в скулптурата Пикасо е самоук – проправя си свои собствени пътеки, експериментирайки с традиционни и нетрадиционни материали и техники. Тази нагласа го подтиква да развие дълбока привързаност към своите скулптури – за това свидетелстват много от снимките в неговите студиа.

Пабло Пикасо се занимава със скулптура през целия си живот. Едва през 1966 г., по време на голямата ретроспективна изложба в Париж, обществото научава за тази страна от работата му. След тази изложба, през 1967 г. Музеят на модерното изкуство организира изложба от скулптури на Пикасо – до ден днешен тя е първата и единствена експозиция на континента, показала толкова голям брой пластики на художника.

#Пабло Пикасо #Пикасо #САЩ #МоМА #скулптури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници