Щастливи ли са лекарите?

Щастливи ли са лекарите?
A A+ A++ A

Щастливи ли са лекарите в живота си извън работата? Това е един от въпросите, на които отговарят лекарите в САЩ при проучване на Medscape сред 292 251 членове от 25 специалности.

Един от трима лекари се оценява като много щастлив, а около 40% – като щастливи. Като най-щастливи се самоопределят РЕВМАТОЛОЗИТЕ  със сумарна оценка 4,09 от максимално 5. След тях се нареждат дерматолозите, уролозите, офталмолозите и лекарите от спешните звена. Най-малко щастливи – с оценка 3,88 от минимум 1 – се самоопределят специалистите по ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ, гастроентерология и НЕВРОЛОГИЯ.

На въпроса как определят собственото си здраве ДЕРМАТОЛОЗИ, следвани от пластични хирурзи и ендокринолози, отговарят с оценка >4,20 от макс. 5. Най-лошо оценяват здравословното си състояние психиатри, патолози, акушер-гинеколози, педиатри и лекарите от СПЕШНАТА ПОМОЩ.

Интересно е, че определящите се като щастливи не се определят като най-здрави, освен ДЕРМАТОЛОЗИТЕ, които и при двата въпроса са сред първите!

Проучването показва още, че 37% от лекарите мъже са с наднормено тегло ИТМ 25-29,9 (съответно 26% сред дамите), а около 5% са затлъстели.

Впечатляващо е, че повече от 70% от лекарите в САЩ между 61 и 70 години спортуват най-малко 3 пъти седмично! При възрастовата група под 30 години процентите са около 50.

Едва около 10% от мъжете и около 6% от жените лекари в САЩ пушат, а по отношение на алкохола повече от 80% не пият или в изключителни случаи употребяват алкохол.

През декември 2011 г. проучване на Gallup poll показало, че 52,5% от американците преуспяват, докато 43,7% се справят трудно, а 3,7% мизерстват. Според проучването сред лекарите 38,8% от активно практикуващите мислят, че не са добре платени!

Интересно е също мнението им по въпроса какво биха направили, ако разберат, че са неизлечимо болни. Около 65% биха предпочели по-добро качество на живот, отколкото удължаване на живота, а едва 12% биха избрали агресивната терапия на всяка цена.

Използват ли лекарите социалните мрежи? Без изненада използването на социалните мрежи намалява с възрастта на лекаря. Едва 8% от лекарите под 30 години не ги използват за разлика от около 44% от тези над 61 години, които не ги използват.

Колко от американските лекари са родени в САЩ и колко са дошли от други страни? Около 72% от отговорилите  на проучването са родени в САЩ, 8% са дошли в САЩ като деца, а около 20% са дошли в САЩ вече като възрастни, като най-голямата група са от Азия – 22%.

Какви коли карат лекарите в САЩ? През 2011 г. най-продаваните коли в Америка не са американско производство. При лекарите тенденцията се запазва, като сред Топ 5 са Тoyota, Honda, Lexus, BMW и Mercedes-Benz.

По данни от проучването Physician lifestyle report 2012 на Medscape.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници