Защо храната ни прави щастливи?

Защо храната ни прави щастливи?
A A+ A++ A

Днес, в международния ден на усмивката, експертите на Foodpanda разкриват най-интересните причини за връзката между щастието и храната.

Оказва се, че в някои храни се съдържат съединения, за които е установено, че имат ефект върху нашето настроение. За да разберем как храните могат да ни направят щастливи, е важно да разберем

как мозъкът регулира настроението.

Сивото ни вещество използва невротрансмитери като комуникационни сигнали за комуникиране с останалата част от тялото и издаването на определени команди. Същото важи и за поддържането на нашите настроения.

Два вида невротрансмитери са отговорни за нашите настроения: инхибиторни и възбуждащи. Стимулиращи невротрансмитери като норадреналин стимулират нашите тела и умове. Инхибиторни невротрансмитери като

серотонин оказват успокояващо влияние върху съзнанието ни

отчасти като противодействат на ефектите на възбуждащите  невротрансмитери.

В крайна сметка, най-добрите настроения са открити, когато има равновесие между тези два вида.

Храните, които подпомагат производството на серотонин, включват

спанак, шоколад и банани.

Спанакът съдържа високи концентрации на фолиева киселина, B-витамини, използвани в процеса на създаване на серотонин.

В бананите има триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин в мозъка.

#щастливи #щастие #храна #здраве #серотонин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници