От БАН успокояват: Не се очакват катастрофални земетресения в България

От БАН успокояват: Не се очакват катастрофални земетресения в България
A A+ A++ A

Не се очакват катастрофални земетресения в България, каза ръководителят на департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев пред "Фокус".

„Нямаме данни на повърхността, че имаме аномално поведение на тези геофизични полета, добави той. По думите му в дълбочина се формира непосредствено предстоящо освобождаване на напрежението.

Той посочи, че в България има само отделни земекорни блокове и движенията между тях са 1-2 мм средно за територията на страната, а в южните части на Егейската арка са между 30-35 мм, в района на Непал - 40 мм, в района на Тихоокеанския огнен сеизмичен пояс – 80-100 до 110 мм при Чили средно годишно.

„При нас са 2 мм, сравнени с 80-100 мм годишно. Сами разбирате, че при нас натрупването на напрежения между отделните земекорни блокове става много по-бавно и затова повтаряемостта на силните катастрофални земетресения на територията на нашата страна е десетки пъти по-малка. За много по-дълги периоди от време стават силните земетресения в нашата страна”, каза още проф. Емил Ботев.

#земетресения #земетресение #Емил Ботев #БАН #Националния институт по геофизика #геодезия и география

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници