Великобритания избира кой ще я управлява в следващите 5 години

Великобритания избира кой ще я управлява в следващите 5 години
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания избира кой ще я управлява в следващите 5 години. В страната се провеждат едни от най-непредсказуемите парламентарни избори от десетилетия.

Според социологическите проучвания не може да се посочи категорична преднина за нито един от основните кандидати в надпреварата - консерваторите на настоящия премиер Дейвид Камерън и лейбъристите на Ед Милибанд.
В същото време всеки четвърти британец заявява, че може да промени мнението си в последния момент, съобщава „Дайли майл“.

От специална анкета, проведена в навечерието на изборите от ComRes  Дейвид Камерън се нарежда само един пункт пред Ед Милибанд като предпочитан премиер. Така 52% са заявили, че предпочитат настоящият премиер да продължи да бъде на поста си, докато 31 са посочили, че Милибанд трябва да го смени.

Британците днес гласуват за нов състав на долната камара на парламента - Камарата на общините

Парламентарните избори във Великобритания се произвеждат в четвъртък от 1935 г. Официално изискване за датата на изборите няма до 2011 г., когато е приет закон, според който те трябва да се произвеждат на всеки пет години в първия четвъртък на месец май.

Някои британци смятат, че традицията да се гласува в четвъртък произлиза от това, че този ден от седмицата е бил пазарен в повечето градове. Така хората можели да отидат и на пазар, и да гласуват.
Според други гласуването в четвъртък е свързано с факта, че магазините затваряли по-рано в този ден преди въвеждането на седемдневната работна седмица за тях. Така гласоподавателите имали повече време да стигнат до изборните секции.

Според трета популярна теория четвъртък бил избран за гласуване, за да се даде възможност за формиране на новото правителство през уикенда.

През днешния четвъртък 30 милиона гласоподава

Някои основни факти за страната

Държавата се разполага на 243 000 кв. км и в нея се събират четири историко-географски района – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Великобритания е конституционна монархия, където законите се изготвят от камари в парламента – Камара на общините и Камара на лордовете, втората от които е съставена от лордове, религиозни лидери и политически назначени членове. Дейвид Камерън, който е лидер на най-голямата партия в Камарата на общините, е министър-председател от 2010 г. насам. Той управлява в коалиция с центристите от Либерал-демократическата партия.
Населението на страната е 64,1 млн. души, според данни на Националния статистически център в страната.

От него 33,2 млн. са християни, а 2,7 млн. мюсюлмани. В страната има също така големи групи хиндуисти, сикхи, евреи и будисти.

Към април месец тази година безработицата в страната е 5,6%.

Брутният вътрешен продукт на Великобритания е в размер на 1791 млрд. паунда (2436 млрд. евро).

Търговският й дефицит се равнява на 34,8 млрд. паунда (47 млрд. евро) за 2014 г., като това е спад от 2010 г. насам, когато е бил 37,1 млрд. паунда (50 млрд. Евро).

За месец март 2015 г. не е отчетена инфлация в страната.

Публичният дълг на Великобритания е 1601,9 млрд. паунда (2177 млрд. евро), или 87,4% от БВП.

#Великобритания #избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници