Акушерката Емилия Ковачева имала 240 часа извънреден труд за тази година

Акушерката Емилия Ковачева имала 240 часа извънреден труд за тази година
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Акушерката Емилия Ковачева, чието име нашумя след ужасяващата история с 4-дневното бебе, което бе зверски пребито от нея, се оказа, че от януари насам всеки месец е имала по седем смени от по 24 часа плюс 8-часовия нормален работен ден. Това е установила разпоредената проверка на болницата, съобщава Нова телевизия.

„Стандартът изисква болницата да има минимум четирима лекари специалисти по неонатология. Тази болница има двама на трудов договор. Тоест отклоненията са в неонатологията”, обяснява доц. Златица Петрова – директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит”.

В болницата имало още петима доктори, които са на граждански договори.

Емилия Ковачева пък имала два договора – един трудов и един граждански. Според Златица Петрова това не е позволено от закона.

Вътрешният правилник на болницата, утвърден от директора, гласи, че служителите не е можело да работят две последователни 12-часови смени без съответната почивка.

Проверката е открила, освен това нарушения по самия ход на лечение на Никол.

„В историята на заболяването първото отразяване на състоянието на детето е отбелязано на следващия ден в 19:30 часа, 16 часа по-късно”, обяснява Златица Петрова.

По думите ѝ за нарушението ще бъде глобен дежурният лекар.

Сред другите нарушения, установени от одита на болницата, са и застраховките. Всички служители е трябвало да бъдат застраховани, но всъщност застраховки имат само определени служители. Акушерката Емилия Ковачева няма.

„Няма изненада, че има много нарушения в болницата”, заявява доц. Златица Петрова.

От своя страна директорът на здравното заведение д-р Иван Колчаков заяви, че Емилия Ковачева има 240 часа извънреден труд за тази година. "Безспорен факт. Не го оспорваме. В България с десет пъти по-малко пари трябва да изпълняваме европейски стандарти. Първият проблем е, че в над 400 болници в страната има 70 специалисти по неонатология и микропедиатрия. Разпределете ги в тези болници”, посочи медикът.

Той призна, че има остър недостиг на кадри, включително и на акушерки.

„Имаме две възможности – или да привличаме от други болници на граждански договор, или нашите специалисти да работят допълнително по тяхно желание. Безспорен факт е, че акушерката, тъй като живее в Самоков, предпочита да изкара две дежурства, а не да си ходи до Самоково да спи и да пътува”, посочи още той.  

Директорът обаче призна, че от гледна точка на правилата, са в отклонение.

„Имаме вътрешни разпоредби. Ще вземем всички необходими мерки. Тези правила трябва да бъдат прилагани във всички лечебни заведения, защото е повсеместна практика извънредната работа. В невъзможност сме – или работим като правим някакви компромиси със стандартите, или не можем да работим”, заключи Колчаков.

„Акушерките при нас получават по-голяма заплата, отколкото лекарите в Спешна помощ в София”, изчисли той.

#акушерка #бебе #проверка #Емилия Ковачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници