Нетаняху състави правителство часове преди крайния срок

Нетаняху състави правителство часове преди крайния срок
A A+ A++ A

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху направи сделка за коалиционно правителство часове преди да изтече крайният срок, съобщава Би Би Си. Споразумението на "Ликуд" е с дясната "Баит Йехуди" (Еврейски дом).

Така политическата мъгла се разсейва седем седмици, след като партията на премиера спечели изборите.

Нетаняху, който за първи път дойде на власт през 1996 г., ще започне четвърти мандат на поста, припомня агенцията.

В замяна на своята подкрепа лидерът на "Баит Йехуди" Нафтали Бенет е поискал поста на правосъден министър. Неговата партия се противопоставя на създаването на Палестинска държава - тема, която беше ключова по време на предизборната кампания. Бенет има подкрепата на някои от заселническите общности на Западния бряг, като призовава и за анексирането на част от окупираните територии.

Подкрепата на партия като "Баит Йехуди", която застава зад разширяването на заселничеството, може значително да влоши отношенията на Израел с неговия съюзник САЩ, както и с Европа, допълва агенцията.

От палестинска страна коментарите са дори по-сурови: един от висшестоящите преговарящи с Израел от палестинска страна - Саеб Еракат, обяви сформирането на новото правителство като стъпка "срещу мира и стабилността в региона", съобщи АФП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници