Защо и кога настъпва раждането?

Защо и кога настъпва раждането?
A A+ A++ A

Причината за започване на раждането не е напълно изяснена и не е научно доказана. Обсъждат се няколко теории, които, колкото и да са логично построени, не могат сами по себе си да обяснят чудото!

Настъпването на раждането донякъде може да се обясни с механичното преразтягане на маточната мускулатура. По този механизъм може да се обясни преждевременното настъпване на раждането при многоплодна бременност и при хидрамнион. По време на бременността маточната мускулатура е подложена на непрекъснато нарастващо разтягане – матката увеличава размерите си многократно – единствен по рода си физиологичен феномен в човешкото тяло. Но как се определя максималният капацитет за преразтягане на маточната мускулатура и съответно точният момент, в който започва раждането, не е ясно и може би е индивидуално.

Според друга теория ключът са естрогените. Те повлияват мембранния потенциал на клетъчната мембрана и водят до появата на маточни контракции, които отключват раждането. Ето защо липсата на фактори, които да потискат този процес (прогестерон), неизбежно водят до прекъсване на бременността.

Прогестеронът също играе основна роля. Той е хормон, който се отделя от плацентата и се явява мощен инхибитор на маточните контракции. Към края на бременността преразтягането на маточната мускулатура води до смущения в кръвоснабдяването й от плацентата и прогестеронът намалява – процесът се нарича „стареене на плацентата“.

Окситоциновата теория разглежда два основни въпроса. Първо, нивото на хормона окситоцин остава ниско през цялата бременност. Второ, чувствителността на маточната мускулатура към окситоцин значително се повишава към термина на раждането, което позволява при леко нарастване на нивото му в кръвта да започнат контракции. Това му свойство е и причината за използването му в акушерството за регулиране на контракциите.

Простагландините са естествени активни вещества, които имат роля в множество процеси в организма. Някои от тях имат ефект, подобен на окситоцина върху бременната матка. Установяват се завишени стойности в края на бременността и по време на раждането. Използват се от специалистите, приложени вагинално, за узряване на маточната шийка и предизвикване на вагинално раждане.

На фона на всички теории, подкрепени с множество научни публикации, настъпването на раждането остава мистерия. Колкото и да напредва медицината, не може да даде точен отговор кога и защо ще започне раждането. Природата има своите тайни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници