По случая с Денис Ершов имало натиск върху НСС

По случая с Денис Ершов имало натиск върху НСС
„Оказан е натиск да не се обжалва отменянето на заповедта за Денис Ершов“, категоричен е Атанас Атанасов (на снимката), който определя това решение като „фрапиращо“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По случая с руския бизнесмен Денис Ершов е имало намеса в работата на Националната следствена служба, смята бившият директор на НСС Атанас Атанасов.

Именно той забранява със заповед от 2000 г. на Денис Ершов да влиза на територията на България, защото представлява заплаха за националната сигурност, предаде БГНЕС.

Въпреки съмненията на контраразузнаването, със заповед 18 февруари 2010 г. бившият вицепрезидент Ангел Марин дава българско гражданство на съпругата на бизнесмена Елена Генадиевна Ершова по предложение на тогавашния културен министър Стефан Данаилов.

Заповедта се отнася и до Майкъл Чорни и още трима руски бизнесмени.

Ершов обжалва забраната пред Софийски градски съд, който я отменя през 2004 г. поради незаконосъобразност.

Атанас Атанасов обаче е убеден, че решението, което е подписал за Денис Ершов, е законосъобразно.

„Нещата бяха много детайлно проверени. Това не беше един случай, а бяха няколко. Това беше колективна работа и аз няма да се подписвам под несериозни неща“, заяви още той.

Тогавашното ръководство на НСС обаче се отказва от възможността да обжалва пред Върховния административен съд.

„Оказан е натиск да не се обжалва отменянето на заповедта за Денис Ершов“, категоричен е Атанас Атанасов, който определя това решение като „фрапиращо“.

„По онова време законодателството беше такова, че заповедите, които бяха свързани с националната сигурност, не подлежаха на съдебен контрол, т.е не можеха да бъдат обжалвани пред съда, и аз не знам по какъв начин съдът е решил да гледа това дело“, отбеляза още бившият директор на НСС.

#Денис Ершов #Атанас Атанасов #НСС #Ангел Марин #вицепрезидент #българско гражданство #Стефан Данаилов #министър на културата #Майкъл Чорни #Софийски градски съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници