Груевски бил подчинен на наш банкер

Груевски бил подчинен на наш банкер
Никола Груевски, снимка: БГНЕС (на малката снимка - Кирил Пендев)
A A+ A++ A

Благоевградският банкер Кирил Пендев е бил първият работодател на настоящия македонски премиер Никола Груевски, докато оглавяваше Балканска банка Скопие.

Пред "Струма" Пендев казва, че в тази ситуация би било твърде неетично да дава оценки за Груевски отпреди 17 години. Той отказва да коментира и какъв служител е бил по онова време Груевски, и дали нещо е предвещавало, че кариерата му ще се развие по този драматичен начин.

През 1994 г. настоящият македонски премиер току-що е завършил Икономическия факултет в Прилеп при Битолския университет „Свети Климент Охридски“. Никола Груевски има и диплома от Лондонския институт за ценни книжа и магистърска степен от Скопския университет „Св.Св. Кирил и Методий“.

Още на следващата година

започва като директор на отдел „Сигурност, планове и анализи“ в Балканска банка в Скопие

която по това време се ръководи от благоевградския банкер Кирил Пендев. Двамата работят заедно до 1998 г., защото Груевски влиза в управлението на Македония и става министър  без портфейл в правителството на Любчо Георгиевски. По онова време и двамата с премиера са от ВМРО-ДПМНЕ. Впоследствие пътищата им се разделят.

Любчо Георгиевски признава българските си корени и дори взема българско гражданство през 2006 г., само няколко месеца преди българия официално да стане член на ЕС. Георгиевски дори е представил адресна регистрация в Благоевград, в дома на благоевградския банкер Кирил Пендев, с когото са отдавнашни приятели.

Груевски тръгва по различна линия на развитие

и започва да реализира мащабни показни и дори гротескни заради претенцията и кичозността си паметници  в Скопие, които трябва да наложат неговата представа за Македония като антична държава, наследник на Александър Велики.

По негово време се изострят и отношенията с България заради агресивното отношение към всички, които признават българските си корени.

Според Кирил Пендев от сегашната ситуация Македония може да излезе само, ако изпълняват стриктно съветите на международната общност.

> През последните дни опозицията тиражира в публичното пространство запис между Груевски и вътрешния министър  Гордана Янкуловска за купуване на свръхлуксозен мерцедес за 600 000 евро, уж като автомобил за нуждите на  Министерството на вътрешните работи, а всъщност за лично ползване от премиера.

Всеки ден в Македония гърмят скандали за корупционни практики, незаконни подслушвания и пр., в това число бе извършен и опит за преврат срещу управлението, както се квалифицира от правителството престрелката с 22 жертви в Куманово.

По-късно днес в Скопие се очаква да започне мега протест на опозицията, който може да реши съдбата на настоящото правителство.

Междувременно, хиляди граждани от различни краища на страната потеглиха днес преди обяд с автобуси, микробуси и лични коли към македонската столица. Подкрепа и участие в него обявиха над 15 политически партии и десетки граждански сдружения.

Сутринта над 2000 души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 - от град Прилеп, хиляди - от Щип, Струмица и други градове. В град Куманово в началото на деня имаше полицейски блокади на няколко улици, но по-късно движението бе възстановено. В края на протеста се очакват над 4500 души да останат на площада пред правителството до окончателното падане от власт на Груевски. /ДД

#Македония #Груевски #Никола Груевски #протест #Скопие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници