“Ислямска държава“ екзекутира 503-ма души в иракския град Рамади

“Ислямска държава“ екзекутира 503-ма души в иракския град Рамади
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Джихадисткага групировка “Ислямска държава“ е екзекутирала 503-ма души в иракския град Рамади, предаде Erem News.

Помощник губернаторът на провинцията Анбар Фалех ал Исави обяви, че екстремистите от „Ислямска държава“ в петък вечерта са превзели по-голямата и важна част от град Рамади и са екзекутирали 503 души. Половината от жертвите на джихадистите са жени и деца.

Джихадистите от групировката завзеха щаба на силите за сигурност на провинцията, с което затегнаха контрола си върху града след двудневни боеве. Командният оперативен център в провинция Рамади е опразнен, предаде АФП.

Завземането на щаба осигурява на "Ислямска държава" контрола върху почти целия град Рамади. Групоровката вече контролира по-голямата част от обширната провинция Анбар, която се простира от границите със Сирия, Йордания и Саудитска Арабия чак до Багдад.

По-рано бе съобщено, че спецчастите на САЩ са ликвидирали лидер на „Ислямска държава”, ръководел петролния бизнес на групировката. Те са пленили съпругата му, която се е занимавала с трафик на роби. Елитните части са щурмували сграда в сирийския град Дейр Езор и са ликвидирали 12 ислямисти и петролния министър Абу Саяф.

При сблъсъка екстремистите са използвали жени и деца като живи щитове.

В събота бе съобщено, че при операцията на американски командоси в Източна Сирия е бил убит висш командир на "Ислямска държава". Това е втората операция на спецчасти на САЩ на сирийска територия. Първата, осъществена също тайно миналата година, целеше да освободи група граждани на САЩ и други държави, държани като заложници от джихадистите в североизточен район на Сирия, но претърпя неуспех.

#ислямска държава #САЩ #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници