Ирина Бокова: Трябва са спрем унищожаването на паметници на културата от екстремистите

Ирина Бокова: Трябва са спрем унищожаването на паметници на културата от екстремистите
Снимка: BTA.bg
A A+ A++ A

Международната общност трябва със съвместни усилия да се противопоставя на опитите на екстремистите да унищожават паметници на културата, заяви днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на третия Световен форум за междукултурен диалог в азербайджанската столица Баку.

"Ние виждаме конфликти, които раздират страни. Виждаме как се унищожават църкви и джамии. Екстремисти се опитват да унищожават културното наследство, защото искат да разединяват, да разделят хората. Трябва да мобилизираме всичките си усилия за съхраняването на световното културно наследство - и материално, и нематериално, за да не губим нашата обща история", каза Бокова, цитирана от сайта на БТА.

Тя напомни, че през тази година ЮНЕСКО отбелязва 70 години от създаването си: "Нашата мисия, включително и за съхраняване на културното наследство на човечеството, никога не е била толкова важна".

За да се избягват конфликти и разединение, трябва младите хора да се обучават на диалог, смята Бокова: "Ние трябва  да учим младите хора да живеят в мир, длъжни сме да можем да им внушим, че въпреки различията в културите ни човечеството е единна общност. Ние сме отговорни за това да превърнем културното разнообразие в източник на сила".

#Ирина Бокова #ЮНЕСКО #паметници #паметници на културата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници