Шиитски войски са се струпали до иракския град Рамади, готови да атакуват ИД

Шиитски войски са се струпали до иракския град Рамади, готови да атакуват ИД
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шиитски войски са се струпали източно от иракския град Рамади. Те са в бойна готовност да нанесат контра атака, след като бойци от ислямистката групировка „Ислямска държава“ установиха контрол над населеното място. В конвоя участват войници, танкове и други военни машини.

Ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" обяви, че е извършила 19 въздушни удара в района на Рамади през последните 72 часа. Коалиционните войски са засилили подкрепата на иракската армия по молба на правителството в Багдад. Ударите са били насочени срещу позиции на бунтовниците, сгради под техен контрол и бронирани автомобили.

Превземането на Рамади е най-голямата победа за "Ислямска държава" в Ирак. Нейни бойци вече контролират по-голямата част от обширната провинция Анбар, която се простира от границите със Сирия, Йордания и Саудитска Арабия до Багдад.

По-рано стана ясно, че „Ислямска държава" е установила пълен контрол над град Рамади в Ирак, нанасяйки тежко поражение на иракските сили за сигурност въпреки американските въздушни удари. При сраженията са загинали най-малко 500 души. Информацията бе потвърдена от говорителя на губернатора на провинция Анбар Муханад Хаймур. Сред убитите са цивилни и иракски военнослужещи.

Между 6 и 8 хиляди души са напуснали града след активизиране на боевете. При бягството си силите за сигурност са изоставили оръжия и техника.

Съединените щати обявиха, че не могат да потвърдят превземането на Рамади. Според говорител на Пентагона, ситуацията в града е променлива и оспорвана.

Американският държавен секретар Джон Кери, който е на официално посещение в Сеул, заяви:
Убеден съм, че след преразпределяне на войските през следващите дни и седмици ситуацията ще се промени и бунтовниците ще бъдат отблъснати... Напълно съм убеден, че през следващите няколко дни ще наблюдаваме обрат.

#ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници