Версия: Бомбата в автобуса била заради разчистване на сметки

Версия: Бомбата в автобуса била заради разчистване на сметки
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Една от версиите за открита бомбата в автобуса с българи, който беше спрян в Будапеща, е разчистване на сметки, съобщава Нова телевизия.

Взривно устройство бе намерено в автобус с българи в Будапеща. Рейсът е пътувал от Прага за Варна. Бомбата е била намерена в багаж без пътник в събота следобед. Единственото, което се знае за собственика на въпросния куфар е, че се е качил от Прага и е слязъл в Будапеща.

Фирма "Омега груп", чиято собственост е въпросният автобус, има договор с Автогара Варна от две години и изпълнява редовни курсове от Варна до Прага всеки четвъртък. За първи път в автобус на компанията намират бомба, но преди около два месеца друг рейс на превозвача е бил запален.

"При нощуването в Прага пред хотела е извършен палеж и автобусът напълно е изгорял. Има разследване от криминалните отдели на Чехия, но до сега няма резултат дали палежа е умишлен“, коментира инженер Веселин Михайлов, началник Автогара Варна.

Управителят на фирмата и шофьор на автобуса обаче не потвърждава информацията за палежа. Недоумява и защо точно в неговия рейс е заложена адската машина. Според разказ на очевидци собственикът на чантата не се е върнал при спирането за почивка в Бърно. В такава ситуация шофьорът е длъжен да свали и багажа му.

Рано тази сутрин всички 34 пътници от автобуса са пристигнали невредими в България. Те са пътували от Прага за Варна, като част от тях са слезли в Русе.

Що се отнася до атентатора, стана ясно, че той е бил или чех, или словак и е бил пиян. Това разказва пътничка, стояла до него в автобуса. Други свидетели го описват като 25-годишен, с шапка и очила.

Пред БНР собственикът и шофьор Драгомир Петков разказа, че в автобуса е пътувал мъж, който обаче по време на почивка, си тръгва, без да бъде забелязан:

Качва се пътник с билет Прага-Братислава. Спираме на почивка в град Бърно и този пътник, който пътува за Братислава, изчезва, няма го, не се връща в автобуса. Започва да мирише вътре в автобуса на бензин, на ацетон... На Будапеща, на околовръстното, спираме за почивка и отваряме багажниците да видим какво става. Питахме пътниците да не би някой да има нещо в сака, да се е разсипало, но всички казаха, че нямат такова нещо. Тогава извадихме един от саковете, който беше мокър, хвърлихме го на земята, а когато го отворихме, видяхме вътре какво има - бомба. Всички се разбягаха.

Това, на което се натъкнали пътниците и шофьора са обикновен сак, в който имало бяла пластмасова туба, омотана с кабели и черно тиксо. Към всичко това имало прикрепен и часовников механизъм.

Информация по случая с намерената бомба в автобус с българи ще бъде обменяна само по линия на Европол. Това съобщиха от МВнР. В момента тече разследване. По информация на посолството на България в Будапеща, на 16 май следобед на територията на Унгария в автобус с българска регистрация е намерено запалимо вещество. Автобусът е на румънска фирма, която е превозвала пътници от Прага до Варна. Близо до Будапеща автобусът спира на място за почивка и шофьорите уведомяват полицията за съмнителна миризма и изоставен багаж в багажното отделение. На място се отзовава унгарското звено за борба с тероризма, което е иззело куфара.

Посолството на Република България в Будапеща не е било уведомено от унгарската полиция в събота за случая. Нито един от българските граждани, които са пътували в автобуса, нито шофьорите са потърсили от посолството консулска защита и съдействие. Посолството е било уведомено за случая днес.

Възстановената в МВР Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) започна проверка по случая.

#автобус #бомба #българи #български автобус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници