ЕС одобри военноморска операция срещу трафикантите на хора да започне до седмици

ЕС одобри военноморска операция срещу трафикантите на хора да започне до седмици
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз одобри провеждането на военноморска операция срещу трафикантите на хора, отговорни за наплива от имигранти, пресичащи Средиземно море в опит да достигнат Европа. Това заяви върховният комисар по външната политика и сигурността Федерика Могерини, съобщава Би Би Си.

„Току-що бе взето решение за провеждането на военноморска операция на ЕС с цел разрушаване на бизнес модела на контрабандистите и трафикантите на хора“, заяви Могерини, след приключването на срещата на министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните от Европейския съюз. По думите й операцията може да започне идните седмици.

Могерини каза, че постигането на споразумение за начало на операцията ще позволи да започне работата по приемане на мандат от ООН за нея.

"Моето посещение в Ню Йорк показа, че сред членовете на Съвета за сигурност на ООН няма значителна съпротива срещу това да бъде приета резолюция (за борба с миграцията)", каза тя.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг от своя страна каза, че НАТО приветства усилията на ЕС за разбиване на престъпните канали за трафик на хора в Средиземноморието и е в готовност за окаже съдействие, ако получи подобно искане.


#Федерика Могерини #Средиземно море #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници