Груевски: Повече няма да мълчим, няма да се оттегля

Груевски: Повече няма да мълчим, няма да се оттегля
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Македония през последните месеци беше под ожесточени нападки. Нашата реакция досега не беше такава, каквато очаквахте, но стига толкова. Повече няма да мълчим”. Това заяви лидерът на управляващата ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Македония Никола Груевски пред присъстващите на митинга на партията пред сградата на правителството в Скопие.

Той започна речта си с думите: „Добър вечер македонци, албанци, сърби, роми, власи и всички останали, независимо и от тяхната религия. Добър вечер и за всички, които не са от никоя партия, а днес дойдоха тук". По думите му на митинга има „реки от народ”. Груевски обеща пред присъстващите да обясни какво точно се случва в страната.

По думите му това, което става днес в страната е диктатура на малцинството в услуга на чужди служби. "Този народ е най-добрият отговор на всички сценаристи, които дълбоко вярваха, че ще ни измият мозъците, чрез лъжи, чрез фалшифицирани и манипулирани разговори", посочи още той.

"Няма да се оттегляме. Няма да се предадем. Македония е силна, решителна, отново побеждава. Ние побеждаваме. Няма да позволим да се стигне до междуособици. Зоран Заев (лидерът на опозицията, бел.ред.) никога няма да бъде премиер на тази страна. Неговите пет минути приключиха", каза още Груевски.

Той отново повтори, че Заев работи за чужди служби и че е финансиран от световен олигарх, който контролира и финансира повече от половината медии в страната. Тези хора искат моята оставка, но народът тук е най-добрият отговор за тях, каза още той.

Около 30 000 поддръжници на консервативния македонски премиер Никола Груевски се събраха в центъра на Скопие. Звучат патриотични македонски песни, но наред с тях на преден план се веят не само македонски, но и сръбски знамена, които са около 15 на брой.

Стотици автобуси от цяла Македония пристигнаха днес след обяд в Скопие.

Митингът се провежда пред парламента в центъра на Скопие и е по инициатива на управляващата партия на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ. Той е под наслов "Македония е силна".

Проявата става само няколко часа след провала на втората лидерска среща с посредничеството на американския и европейския посланици. Утре в Страсбург лидерът на опозицията Зоран Заев и Никола Груевски ще имат нова среща, но този път с посредничеството на евродепутати.

Според Груевски "народният митинг има за цел да докаже, че в Македония има народ с характер, който няма да позволи някой от вън с вътрешни слуги да изпълнява чужди интересни и да събаря легитимното правителство".

"Народният събор ще даде подкрепа на всички, които се борят за държавата в тези трудни моменти - за силите на реда и на тези, които искат Македония да излезе от кризата и да продължи по пътя на прогреса, за нови работни места, привличане на нови инвестиции, увеличаване на заплатите и пенсиите и увеличаване на субсидиите за земеделците", каза още Груевски преди митинга и добави, че той ще бъде мирен и без насилие, но мощен откъм присъствие.

Вчера (17 май) пред сградата на правителството десетки хиляди души участваха в националния граждански протест срещу режима на Груевски. Всички те поискаха незабавна оставка на кабинета.

#Македония #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници