Европейските столици преди Пловдив - с какво впечатлиха (СНИМКИ)

Европейските столици преди Пловдив - с какво впечатлиха (СНИМКИ)
снимки: Flickr.com, община Пловдив
A A+ A++ A

Пловдив вече официално бе обявен за Европейска столица на куртурата, заедно с италианския град Матера, на срещата на Съвета на министрите на ЕС в Брюксел. Но преди градът под тепетата да се сдобие с тази чест, други населени места са носили тази титла. Предагаме ви да направите една разходка във времето и да видите всички европейски столици на културата от момента, в който България стана пълноправен член на ЕС.

2007 година:

Сибиу, Румъния

Градът е основан от германски заселници през 1190 година. Старият град на Сибиу е разположен на хълм, на 200 м от брега на река Цибин, и е вписан в списъка на ЮНЕСКО.

Забележителности: старата църква в града, датираща от 1292 г., двореца Брукентал – важен бароков паметник, синята къща (барокова сграда от XVIII век), йезуитската църква, крепостните стени (построени от глина и много запазени) и др. Музеите в града са организирани на две места - националния музей Брукентал и националния музеен комплекс Астра.

Люксембург, Люксембург

Люксембург е столица на Великото Херцогство Люксембург. Административен център е на Люксембургски окръг и Люксембургски кантон. Люксембург е седалище на Съда на европейските общности, Сметната палата, Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд.

Забележителности: Националният музей, Музеят на историята на град Люксембург.

2008 година

Ливърпул, Великобритания

Ливърпул е град в Северозападна Англия, разположен от северната страна на естуара на река Мърси. Градът е административен център на графство Мърсисайд.

Забележителности: В Ливърпул има две големи катедрали - англиканска и католическа. Англиканската катедрала е построена от червен пясъчник в неоготически стил в периода 1902–1978 г. и е най-голямата на Острова. Католическата общинска катедрала е завършена през 1967, дело на сър Едуин Лютиен, по-голяма от “Св. Петър” в Рим. Има модерен вид с кръгла форма; наричана е от местните жители “Вигвама на Пади” и “Комина на Мърси”.
Централната гара на Ливърпул „Лайм Стрийт“ по време на построяването се (1867) е била най-голямата в света. Ливърпул е и родното място на една от най-значимите рок-групи в историята на музиката - Бийтълс.

Ставангер, Норвегия

Ставангер е град в Югозападна Норвегия, център на фюлке Ругалан. Разположен е на брега на Норвежко море.

Забележителности: Ставангерската катедрала (Domkirke), старият град с дървените си къщи от 18-ти век и музеят на нефта, открит през 1999 година.
Катедралата, която се издига в центъра на Ставангер, е построена през 12-ти век и е втората по големина в Норвегия, обсипана е с интересни орнаменти от дърворезба, които несъмнено я правят едно от най-привлекателните места за туристите и гости на града. Невероятно красивите фиорди в Ставангер “омайват” многобройните си посетители.

2009 година

Вилнюс, Литва

Вилнюс е столицата на Литва.

Линц, Австрия

Линц е град в Североизточна Австрия, център на провинция Горна Австрия.

Забележителности: Музей на съвременното изкуство "Лентос" — един от най-големите австрийски музеи за съвременно изкуство, музей на Волфганг Гурлит, музей на Штифтер, Градски музей "Нордико", Музей на Горна Австрия.

2010 година

Печ, Унгария

Печ е град в Югозападна Унгария, административен център на област Бараня.

В Печ се намира най-старият университет в Унгария, основан през 1367 от крал Лайош I.

Истанбул, Турция

Истанбул или Цариград, чието първо историческо име е Византион, наричан още Стамбул и Константинопол, е най-големият град в Турция, представляващ икономическото, културното и историческото сърце на страната.

Забележителности: Дворецът Топкапъ, църквата „Света София“ , българската желязна църква „Свети Стефан“,  покритият пазар Капалъ чаршъ, „Синя джамия“, Сюлейман джамия, Улица Истиклял, заливът  Златният рог, Кулата Галата дворецът Долмабахче, площад Таксим, Йеребатан сарнъджъ - подземен воден резервоар и др.

Есен, Германия

Есен е град в центъра на региона Рейн-Рур, част от провинцията Северен Рейн-Вестфалия, намираща се в Северозападна Германия.

 

Забележителности: университетът "Дуисбург-Есен ", театърът Алто (Aalto-Theater), чиято гранитна авангардна постройка впечатлява с екстравагантната си архитектура.
Там се провеждат няколко световно известни панаира например „Есенската седмица на светлината” („Essener Lichtwochen”) и международния празничен пазар „Коледа в Есен ”.

2011 година

Турку, Финландия

Турку е финландският град с най-дълга история, тъй като е създаден през XIII век. Дълго време след създаването си градът е бил най-голям по население в страната. Между 1809 и 1812 г. е бил столица на Финландия.

В Турку е създаден първият кралски университет в страната. В наши дни градът е официално седалище на финландската лутеранска църква.

Талин, Естония

Талин е столица и най-голям град на Естония. Старият град е в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО със средновековните църкви, готически катедрали и замъци.

Забележителности: Паркът Кадриорг, основан от Петър I през 1718 г., Градската стена и отбранителните кули, величествения средновековен замък на хълма Тоомпеа с кулата "Дългия Герман", църквата "Св. Николай", катедралата "Св.Александър Невски", замъкът "Орлов-Давидов", Естонския парламент, църквата Нигулисте, където се провеждат концерти за органна музика, най-старата аптека в Европа.

2012 година

Гимара̀еш, Португалия

Гимара̀еш е град в Северозападна Португалия. През 2001 г. историческият център на града, с красивите си средновековни сгради, е провъзгласен за обект на световното наследство от ЮНЕСКО. Наричан е „люлка на португалската нация“, защото е родно място на Алфонсо I — първия португалски крал.

Забележителности: замъкът Гимараеш, в който е роден Алфонсо I, площад Da Oliveira с една от най-известните църкви в града Igreja de Nossa Senhora da Oliveira, дворецът на херцозите Браганса.

Марибор, Словения

Марибор е град в Североизточна Словения. Разположен е на река Драва и е втори по големина в страната.

Забележителности: катедралата от XII век, която е построена в готически стил, кметството, което е изградено в стил ренесанс. Интересен е и замъкът на града, който датира от XV век.

2013 година

Марсилия, Франция

Марсилия е град в Югоизточна Франция, център на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг и на департамента Буш дю Рон, втори по големина във Франция. Пристанището му е най-голямото пристанище на Франция и на Средиземно море, както и четвърто по големина в Европейския съюз.

Забележителности: Сен Мари дьо ла Мажор, Нотър Дам дьо ла Гард, Морски фар Сен Мери, Крепостите Сен Жан и Сен Никола, Абатство Сен Виктор с най-старата християнска църква във Франция, Дворец Фарос, Дворец Лоншан, Замъкът Иф, Триумфалната арка Д'Екс.

Кошице, Словакия

Кошице е град в Източна Словакия, център на Кошицки край. Разположен е на река Хорнад, близо до границата с Унгария.

Забележителности: Вторият по големина словашки университет, Източнословашкият музей, Катедрала „Св. Алжбета“ , Дворецът на Якаб, Църква „Св. Михал“, Дворецът на Андраши.

2014 година

Рига, Латвия

Рига е столицата на Латвия и главен търговски, културен, индустриален и финансов център на страната.

Забележителности: Средновековният площад на кметството, паметникът ха Големия Кристофър – покровител на града, църквата “Св. Якоб”, Вантовия мост над р. Даугава, църквата “Св. Петър”, Барутната кула, Дома на Черноглавите, Паметникът на Свободата, Паметника на приказните Бременски музиканти.

Умео, Швеция

У̀мео е град в северната част на североизточна Швеция. Разположен е около устието на река Умеелвен в лен Вестерботен.

Университетът на Умео е един от най-големите в Швеция, със студенти, преподаватели и учени от целия свят,  Музеят на изобразителното изкуство, Паркът на скулптурите в окръг Умедален.

2015 година

Монс, Белгия

Монс е град в Югозападна Белгия, център на провинция Ено във Валония.

Пилзен, Чехия

Пилзен или Пълзен е град в Западна Бохемия в Чехия, център на Пилзенски край.

Забележителности: Готическата катедрала Свети Вартоломей, построена в края на 13 век, сградата на кметството, Голямата синагога на Пилзен, която е втората по големина в Европа, 20-километровият исторически подземен тунел— сред най-дългите в Централна Европа.

Предстоящи:

2016 година

Сан Себастиа̀н, Испания
Вро̀цлав, Полша

2017 година

Орхус, Дания
Пафос, Кипър

2018 година

Леуварден, Нидерландия
Валета,Малта

2019 година

Матѐра, Италия
Пловдив, България

#Европейска столица на културата #европейска столица #Пловдив #Пловдив

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници