Нов механизъм на обжалване за по-бързо правосъдие

Нов механизъм на обжалване за по-бързо правосъдие
Членовете на ВСС, които ще бъдат избрани наесен, ще имат право на повишение с една степен след успешно изпълнен мандат. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Специално звено към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разглежда жалби на граждани във връзка със забавени съдебни дела и ще предлага споразумения с адекватни на европейския стандарт обезщетения.

Това предвиждат промени в закона за съдебната власт, които бяха одобрени на заседанието на правителството и представени от ресорния министър Диана Ковачева, предаде Дарик радио.

Законопроектът въвежда нови правила за избор на членовете на Висшия съдебен съвет, като дава право на всеки магистрат да номинира кандидати за членове. Изборът на кандидатите ще става след публичното им изслушване, предавано пряко в интернет, обясни Ковачева.

Избраните членове на следващия Висш съдебен съвет ще имат право да поискат автоматично повишаване с една степен след приключване на мандата, а през 2017 година ще се приложи и правилото за пряк избор на членове от съдебната квота.

По препоръка на Европейския съд за правата на човека правителството въвежда нов механизъм на обжалване във връзка с бавното правосъдие.

Жалбите ще се подават в ново звено към инспектората на ВСС и ще съкратят процедурата многократно, уточни министър Ковачева.

„На практика процедурата ще отнема около шест месеца. Ще бъдат предлагани споразумения с жалбоподателите, те ще бъдат обезщетявани адекватно и съответно няма да бъдат ангажирани със събирането на доказателства. Това ще се прави служебно от държавата“, обясни тя.

Членовете на ВСС, които ще бъдат избрани наесен, ще имат право на повишение с една степен след успешно изпълнен мандат. Според Диана Ковачева това ще привлече магистратите в активна възраст да кандидатстват за членове.

„Няма нищо лошо в това магистратът да се стреми да се развива кариерно и да върви нагоре. Още повече, че на практика цената на влизането във ВСС за магистрати, които не бъдат повишени след това, ще бъде 10 години забавяне и застой в кариерата. Мисля, че това не е оправдано“,каза още правосъдният министър.

Новите процедури ще влязат в сила с обнародването на законопроекта, с изключение на прекия избор на членовете от съдебната квота, който ще се извършва по електронен път и ще бъде въведен за изборната процедура след 5 години.

#Висшия съдебен съвет #ВСС #ДЕЛА #обжалване #Диана Ковачева #правосъден министър #Европейския съд за правата на човека #магистрати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите