Първите симптоми при артериална хипертония може да са късни

Първите симптоми при артериална хипертония може да са късни
A A+ A++ A

Артериалната хипертония е заболяване с голяма честота сред населението. Основното за предотвратяване на развитието на болестта и усложненията й, сред които миокарден инфаркт и инсулт, е ранната диагноза и добрият контрол на налягането.

Повечето хора с високо кръвно налягане нямат симптоми, дори и при високи стойности. По-често силно главоболие, замайване и причерняване, кръвотечение от носа се появяват, когато артериалното налягане достигне животозастрашаващи стойности.

Какво да правим, за да сме спокойни, че хипертонията няма да ни изненада? При ежегоден профилактичен преглед ще ви бъде измерено артериалното налягане и това ще ориентира вашия лекар дали да изиска допълнително проследяване. Ако сте изложени на рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, най-вероятно ще ви бъдат направени допълнителни изследвания като ЕКГ например. Възможно е високото артериално налягане да е вторично, т.е. да се открие друго заболяване, което води до повишено кръвно налягане.

Важно е редовното проследяване най-малко веднъж годишно, за да се установи възможно най-рано повишаването на налягането и да се вземат навременни мерки. Колкото по-рано се открие, толкова възможността за добър контрол чрез промяна в начина на живот без приложението на медикаменти е по-голяма (ако се касае за първична артериална хипертония). Ако се открие друго заболяване, адекватното му лечение ще повлияе и налягането.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите