Управляващата партия спечели изборите в Мексико след кампания, пълна с насилие (СНИМКИ)

Управляващата партия спечели изборите в Мексико след кампания, пълна с насилие (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управляваща в Мексико Институционно-революционна партия (ИРП) води на вчерашните избори за Камарата на представителите на Националния конгрес.

По данни на централната избирателна комисия след обработка на бюлетините от 21 хиляди от 149-те хиляди избирателни секции ИРП получава 26,63 процента, а опозиционните партия "Национално действие" и Партия на демократичната революция - 21,05 и 8,07.

Долната камара на мексиканския парламент има 500 места, пише сайта на БТА. Съставът й се обновява на всеки три години.

300 от депутатите се избират по мажоритарна система, 200 - по пропорционална

При сегашните резултати управляващата партия и нейните съюзници - "зелените" и по-малката партия Нов алианс ще имат между 246 и 263 депутати. Сега те имат 251 места.

Вчера мексиканците избираха и ръководители на 9 от 32-та щата. След промяна на избирателния закон, позволяващ да се кандидатират кандидати, несвързани с политически партии, явно бе избран и първият независим губернатор - Хайме Родригес (Ел Бронко) води с 6 пункта в надпреварата за щата Нуево Леон.

Смята се, че успехът на Родригес се дължи на разочарованието на избирателите от всички политически партии, нашумели с корупционни скандали.

По време на изборите на няколко места в южните щати имаше сблъсъци. Самата

предизборна кампания премина на фона на изблици на насилие

жертва на което станаха и няколко кандидати за местните органи на  властта. Многобройни бяха и протестните акции.

В южния щат Гереро обществени и студентски организации призоваха за  бойкот на изборите и настояха да се доведе до край разследването на изчезването на 43 студенти през септември 2014 г. Както бе установено, в този криминален акт са замесени местните власти и членове на престъпната групировка "Герерос унидос".

Насилието увенча кампания, по време на която бяха убити най-малко четирима кандидати, трима от тях в щатите Гереро и Мичоакан, жертва на трафиканти на наркотици.

 

#Мексико #избори #управляваща партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници