Г7 ускорява работата по Трансатлантическото споразумение

Г7 ускорява работата по Трансатлантическото споразумение
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на страните от Г7 обявиха, че ускоряват преговорите за създаването на зона за свободна търговия между ЕС и САЩ.

"Ние без забавяне ще активизираме работата по всички споразумения", се отбелязва в обща декларация, цитирана от "Локал".

Германски представители изразиха безпокойство, че заради създаването на зона за свободна търговия със САЩ ще бъдат значително понижени стандартите на храните в общото пазарно пространство. Европейските продукти ще бъдат заменени от по-евтини и по-некачествени продукти на доставчиците от САЩ.

Преди седмица Комисията по международна търговия в Европейския парламент прие резолюция, с която подкрепя Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции -ТПТИ, включително и противоречивата клауза за механизъм за защита на инвеститорите. Това стана възможно, след като двете основни политически групи в комисията постигнаха споразумение по въпроса.

Резолюцията, изготвена в комисията, ще се гласува от всички 751 депутати в Европейския парламент на 10 юни.

Напредъкът по ТПТИ беше многократно възпрепятстван заради обвинения, че преговорите текат зад заключени врати и подозрения, че големите корпорации повлияват на решенията на двете страни.

#Г7 #Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции #ТПТИ #ЕС #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници