Белият дом зове Гърция и кредиторите й да се разберат час по-скоро

Белият дом зове Гърция и кредиторите й да се разберат час по-скоро
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Белият дом призова Гърция и нейните международни кредитори да се разберат час по-скоро.

От Вашингтон изразяват надежда, че двете страни ще преодолеят безизходицата около дълго продължаващите преговори относно програмата за международна финансова помощ, на фона на страховете за изпадане на Атина в несъстоятелност или нейното напускане на еврозоната, предаде AFP.

„Ние вярваме, че е спешно необходимо и Гърция и нейните международни партньори да предприемат стъпки към компромис. Двете страни трябва наистина да работят извънредно до финализирането на вдъхваща доверие програма за реформи, която да постави основите на дългосрочен растеж в рамките на еврозоната“, заяви говорителят на Белия дом Ерик Шулц.

Вчера (19 юни) стана ясно, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск свиква извънредна среща на финансовите министри от Еврозоната в понеделник (22 юни), след като те не успяха да постигнат напредък по решаване на кризата между Атина и кредиторите й.

Европейската централна банка (ЕЦБ) пък увеличи нивото на спешна ликвидност за гръцките банки. По-рано Централната банка на Гърция заявиха, че банковата система на страната е стабилна, независимо от масовото теглене на средства заради поредната криза в преговорите между Атина и кредиторите й. Само за три дни от началото на седмицата до сряда от гръцките банки са били изтеглени 2 млрд. евро. 

#Белия дом #Гърция #кредитори #дълг #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници